Virtuális kockákból is felépült a keszthelyi Festetics-kastély

Virtuális kockákból is felépült a keszthelyi Festetics-kastély

Nagyjából az egész kastélyépület és a parkja, tetejébe a hozzá kapcsolódó létesítmények is bejárhatók, sőt kiegészíthetők a virtuális világban, miután egy egyetemista elkészítette a keszthelyi Festetics-kastélyt a Minecraft játék elemeiből – tájékoztatta a Helikon Kastélymúzeum a sajtó képviselőit.

A kulturális értékekkel átszőtt virtuális világban a gyermekek játszva ismerkednek meg a Festetics család történetével és a hercegi miliővel, láthatják maguk előtt, hogy milyen környezetben élt az elmúlt évszázadokban a főúri család. A pálya a Föld bármely pontjáról elérhető számítógép segédkezésével, a játékosoknak az a feladata, hogy bejárják a kastély épületeit, amellett a fantáziájuk alapján megépítsék az ebbe a történelmi környezetbe illő saját építményeiket. A legkitartóbb, legszebbet alkotó vagy legkreatívabb építőket a kastélymúzeum díjazni is fogja.

A Festetics-kastélyt Rácz Márkó Dominik egyetemista építette meg virtuális kockákból, miután lenyűgözte a keszthelyi főúri múzeum. A vendégek neki betudhatóan bejárhatják a pálmaházat, a hintómúzeumot, a kastélyparkot és a főépület belső tereit. A játékosok a saját építményeiket szabadon, korlátlan számú anyagból a park körül alkothatják meg.

Az intézmény tervei alapján a későbbiekben múzeumpedagógiai foglalkozásaik keretében is használják ezután a virtuális teret, hogy az ide vendég fiatalok még több élménnyel gazdagodjanak.

mti