Végre megfejthetik az inka zsinórírást

Végre megfejthetik az inka zsinórírást

A tízes számrendszert használó, hihetetlenül bonyolult zsinórírás, a kipu évszázadok óta megfejthetetlen rejtély a tudósok számára. David Keys, a BBC szakértője tudósít az ezzel kapcsolatos legújabb felfedezésekről.

A több száz, összecsomózott, színes zsinórt tartalmazó adattárolási és információközlési rendszerrel az inkák a világ egyik legkülönlegesebb és máig megfejtetlennek bizonyuló írását hozták létre. Nemrégiben a perui fővárostól, Limától mintegy 200 kilométerre, délre 25 kiput találtak egy feltárás során, és a szakemberek abban bíznak, hogy segítségükkel végre mélyebben bepillanthatunk az Inka Birodalom életébe.

A most előkerült csomózott zsinegek a korábban megtalált kipukkal egyetemben jelentésük megfejtéséhez vihetik közelebb a tudósokat. Ám nem csupán a kipuk, hanem felfedezésük helye is döntő jelentőségű: míg előzőleg főként síremlékekből hozták felszínre a zsinórokat, a mostani lelet egy 15. század raktárépület romjai közül került elő, méghozzá nagy mennyiségű bab és chilipaprika társaságában, melyek az inkák táplálkozásában kitüntetett helyet foglaltak el. Valószínűnek tűnik, hogy a kipuk a helyi mezőgazdasági termények hozamára, tárolására és elosztására vonatkozó információkat tartalmazzák, így a tudósok páratlan lehetőséghez jutnak, hogy értelmezni tudják a leleteket.

Az Alejandro Chu perui régész nevéhez fűződő felfedezés a legújabb azon tudományos eredmények sorában, melyek a kipukban rögzített tudásanyag szintetizálására irányulnak. Az elmúlt két évtizedben a felfedezett kipuk száma megduplázódott, így az 1400 és 1532 közötti évekből eddig összesen 780 csomózott zsinórt ismerünk. Mindegyik újabb lelet a használatuk módjára vonatkozó tudásunkat is gazdagítja, így például az a 32 kipu, amelyet Peru északi vidékén, egy természetes sziklaüregben találtak, minden bizonnyal népszámlálási adatokat tartalmaz. A szakértők szerint e zsinórok révén numerikus és egyéb információkat egyaránt rögzítettek a lakosok összeírásánál.

Az inka kód feltörése

A perui régészeti feltárásokkal párhuzamosan egy finn kutatócsoport a kipuk kódjának feltörésén fáradozik. A perui és spanyol levéltárakban a kutatók mindeddig 24 kipu részletes leírását találták meg, melyet a Spanyol Birodalom hivatalnokai végeztek el a 16. században. A hivatalnokok arra utasították a csomózott zsinórok őreit, a kipukajamokokat, hogy olvassák fel kipujaikat, majd ezt spanyol nyelvre fordítva papírra vetették. A szakemberek most azon dolgoznak, hogy megtalálják a szövegekben említett kipukat és összepárosítsák e leírásokkal.

A Kipu Adatbázis Projekt igazgatója, az inka zsinórírás egyik legnagyobb szaktekintélye, Gary Urton harvardi professzor az új fejleményekkel kapcsolatban így nyilatkozott a BBC History magazinnak: „A 25 új kipu megtalálását igen jelentős előrelépésének tartom, hiszen kivételesen az eredeti helyükön fedezték fel őket. Mivel mind az inka kipukból, mind a róluk szóló 16. századi spanyol kéziratokból egyre több áll rendelkezésünkre, jó esély van arra, hogy végre fel tudjuk törni a kódot.”

A kipuk igen összetett információkat hordoztak

Bár a legtöbb kiput átlagosan 85 zsinórból csomózták össze, némelyik akár 1500 zsinórt is tartalmazott. A számszerű adatokat a zsinórokon elhelyezkedő csomók közvetítették: a legalsó csomó a tízes számrendszerben az egyes, az alulról a második a tízes, a harmadik a százas helyi értéknek felelt meg, és így tovább felfelé.

A legtöbb kipu mai ismereteink szerint numerikus adatokat őriz, ám a tudósok egyre inkább hajlanak arra, hogy nevek és fogalmak is megjelentek rajtuk, így törzseké, eseményeké és helyszíneké. A zsinórok anyaga, színe, fonása, csomózásának módja, szálainak sűrűsége stb. szintén többletinformációkat hordoz: a most megtalált kipuk színárnyalatai például valószínűleg különböző árucikkeket vagy társadalmi rétegeket (harcosok, foglyok, munkások, stb.) jelentettek.

(forrás: index.hu)