Újkőkori helység maradványaira bukkantak horvát búvárok az Adriai-tengerben

Újkőkori helység maradványaira bukkantak horvát búvárok az Adriai-tengerben

Hat és fél ezer éves újkőkori helység maradványaira bukkantak horvát búvárok az Adriai-tenger legdélibb részén, Korcula sziget partjainál, a tengerszint alatt 4,5 méter mélyen – írta a Jutarnji List című horvát napilap.

Mate Parica, a zárai (Zadar) egyetem régésze hangoztatta: a helység tervszerűen, hétszög alakban épült, ami a korszakot nézve fantasztikus. „Krisztus születése előtti, durván számítva 4500 éves kultúráról beszélünk” – érvelt.

„Az ilyen leletek ritkának számítanak a világban, javarészben barlangokban, nem a tengerszint alatt bukkanunk településmaradványokra” – nyomatékosította a mester, hozzátéve, hogy az egykori településre légi felvételek alapján, véletlenül találtak rá.

Az elsüllyedt falu 70 méterre terül el Korcula település partjaitól, 4,5 méter mélyen a tengerszint alatt, védve a széljárástól, az iszapba ágyazódva, mindent összevetve jó állapotban maradt fenn.

Marta Kalebota, a helyi múzeum kurátora kijelentette: a feltárás módfelett sikeres volt. A maradványok közt kovakőből készült késeket is találtak, amelyekre a föld felszínén ilyen jó állapotban nem gyakran bukkannak régészek. Nagyobb edények is kerültek elő, amelyeket különféle karcolatokkal és vörös festékkel rajzolt motívumokkal díszítettek.

„Jövőre újabb feltárásokat szeretnénk végezni, ez természetesen függ a pénzügyi lehetőségeinktől” – nyomatékosította a kurátor, megjegyezve, hogy a part menti tengerfenék még jó néhány titkot rejt, amit még fel kell fedezniük.

mti