Újabb ELTE-kutatás jelent meg a „szótanuló” kutyákról

Újabb ELTE-kutatás jelent meg a „szótanuló” kutyákról

Az ELTE etológusainak vizsgálata igazolta, hogy némely kutyák kiemelkedően sokat megértenek az emberi nyelvből. A kutatásban résztvevő kutyák közt voltak olyanok, amelyek akár száz vagy még több játék nevét képesek voltak megtanulni.

A tudósok eredményeit bemutató legmodernebb tanulmány a Royal Society Open Science című szaklapban jelent meg – közölte az ELTE.

Az ELTE Etológia Tanszékének kutatói több mint két éven át kerestek az egész világon olyan a kutyákat, amelyek tudják a játékaik nevét. Mint a közleményben megjegyezték, a kutyák döntő része parancsokat, trükköket gond nélkül megtanul, de az eszközök nevének megjegyzése szerfelett különféle feladat és a legtöbb kutya viszont nem tudja elsajátítani ezt a képességet.

A kutatásban hat kutya volt ott: Max (Magyarország), Gaia (Brazília), Nalani (Hollandia), Squall (Egyesült Államok), Whisky (Norvégia) és Rico (Spanyolország). A kutyák miután valamennyien bebizonyították, hogy nagyjából 28 játékuknak tudják a nevét (néhányuk több mint 100 játéknak), felkérést kaptak, hogy vegyenek részt a Genius Dog Challenge online, élő közvetítésű kísérletsorozatban.

„Ezek a tehetséges kutyák lenyűgöző gyorsasággal képesek új játékneveket megtanulni” – indokolta a közleményben Claudia Fugazza, az ELTE kutatásvezetője.

„Korábbi kutatásunkban igazoltuk, hogy elegendő négyszer hallaniuk egy új játék nevét, hogy megjegyezzék. Rövidebb időre legalábbis, tudniillik ilyen rövid gyakorlás ahhoz nem elegendő, hogy hosszabb távon is emlékezzenek az adott játék nevére” – tette hozzá.

A kísérletsorozatban ezúttal arra kérték a gazdákat, hogy mindösszesen 1 hét alatt 6, ezt követően 12 új játék nevét tanítsák meg kutyáiknak.

„Kiderült, hogy ezeknek a rendkívüli kutyáknak ez nem túl nagy kihívás. Egyszerűen megtanultak 11-12 új tárgynevet is” – számolt be Shany Dror, a tanulmány első szerzője.

„Ez a tanulási sebesség hasonlatos az emberi csecsemők szókészletének fejlődéséhez, amikor 18 hónapos koruk körül hirtelen meglódul a szótanulás üteme. Amikor egy, továbbá két hónappal később ismételten teszteltük őket, még folyamatosan emlékeztek a játékok neveire” – érvelt a felfedező.

A hat kutya border collie volt, egy terelő fajta, amely az emberrel közösen dolgozó munkakutyaként érzékenyen reagál a gazdája viselkedésére. Ugyanakkor számtalan border collie nem képes hasonló szótanulási teljesítményre, léteznek pedig más fajtájú kutyák, amelyek igen.

„A Genius Dog Challenge-nek betudhatóan került a látókerünkbe tehetséges szótanuló német juhászkutya, pekingi palotakutya, mini ausztrál juhászkutya és egy-két keverék is” – fejtette ki Shany Dror. Külön kutatások egy-két yorkshire terrier tekintetében számoltak be hasonló képességekről.

A tudósok bíznak benne, hogy ezeknek a kutyáknak a vizsgálatával jobban megérthetik az állatok és gazdáik kapcsolatát is.

„A kutyákat az emberi környezetben való kialakulásuk és fejlődésük ideális modellfajjá tette az emberi viselkedés kutatásához” – összegezte Miklósi Ádám, az ELTE professzora, a tanulmány társszerzője.

„Ezekkel a tehetséges kutyákkal fantasztikus lehetőségünk van arra, hogy megvizsgáljuk, hogyan érti egy másik faj az emberi nyelvet, és hogyan befolyásolja a szavak tanulása a világról való gondolkodásunkat” – mutatott rá.

mti