Újabb afrikai elefánt született a Nyíregyházi Állatparkban

Újabb afrikai elefánt született a Nyíregyházi Állatparkban

Afrikai elefántborjú (Loxodonta africana) született a Nyíregyházi Állatparkban. A feltehetően nőstény ivarú utódot természetes úton, komplikációmentesen hozta világra az anyja.

A tíz éve Svédországból érkezett, Kwanza névre hallgató 19 éves nősténynek ez már a második borja, az idősebb hím borjú, a napokban agyarműtéten átesett Kito három évvel ezelőtt született – mondta Gajdos László, az állatpark igazgatója.

A mester közlése alapján a valószínűleg nőstény ivarú új utód problémamentesen jött világra, anyja gondoskodóan terelgeti kifutójukban és már a csapat többi tagjával is megismertette. Gajdos László megjegyezte, a következő huszonnégy óra kritikus lesz a kiselefánt részére, a gondozók remélik, hogy magához tudja venni a részére nélkülözhetetlen anyatejet, vagyis a tehén szoptatni fogja ezt követően a kicsinyét.

Az állam legnagyobb elefántcsapatát a Nyíregyházi Állatpark tartja, a sóstógyógyfürdői látványosságban most négy afrikai és három ázsiai elefánt él. Kwanza párja, a két utód édesapja, a 26 éves Jack nevű elefántbika jelen pillanatban a svájci Baselben egy tenyészprogramban vesz részt.

Az igazgató megjegyezte, ameddig ázsiai elefántból több egyedet tartanak a hazai állatparkok, addig afrikaiból keveset láthatnak a érdeklődők. Utóbbi oka, hogy kevés a jó genetikai adottságokkal büszkélkedhető afrikai elefántbika, akik alkalmasak lennének a fedeztetésre.

Afrikai elefánt Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban érzékelhető, ahol eddig háromszor született utód: elsőként 2007-ben, ezt követően 2015-ben és 2018-ban.

A Föld legnagyobb és legerősebb szárazföldi emlőse az afrikai kontinensen honos, a Szaharától délre. Manapság az ottani nemzeti parkok és egyéb védett területek lakója.

Az afrikai elefántnak egy nagyobb és egy kisebb termetű alfaja van. Az előbbi fajta bikája 3,4 méter magasra nő, súlya eléri a hat tonnát. A tehén kisebb, 2,8 méternyi és négytonnás. A legjellemzőbb testrészük, az ormányuk két méteres.

MTI Fotó: Balázs Attila