Új trend aranyozza be az Instagramot

Új trend aranyozza be az Instagramot

Már közel hárommillió hashtaggel bír a legfrissebb Instagram-őrület, amely az olyan örökzöld fotós trendek babérjaira tör, mint a jól bevált szelfizés, a színes outfit képek vagy a soha meg nem unható gasztrofotók. A jövő közösségi média trendjeit is meghatározó Golden Hour filozófiája letisztult: ragadd meg az aranyban úszó napszakok legjobb kinézettel rendelkező pillanatait a maguk tökéletességében, és készíts nagyra becsült, rendhagyó vagy akár drámai hatású tartalmakat! Ha mindazonáltal már rá is éreztél a korszerű trendre, most egy izgalmas nyereményjátékban is részt vehetsz.

A napfelkelték és naplementék jellegzetes fényei által teremtett lehetőségekkel az olyan elismert fotósok is foglalkoznak, mint a Kate Mosst, Stinget vagy Natalia Vodianovát is fotózó Uli Weber vagy az egyik legismertebb magyar fotóművész, Nánási Pál. Az ő tanácsaik segítenek abban, hogy a legjobb kinézettel rendelkező napszakok alatt hozott létre képek minden részletükben kiválóak legyenek.

Tervezz előre, készülj csúcstechnológiával!

A Golden Hour képek készítéséhez Samsung Galaxy S9 I S9+ telefont használó német portréfotós, Uli Weber alapján az aranyban úszó pillanatok művészi megörökítéséhez nincs másra szükség, mint egy kis tervezésre és egy, a gyengébb fényviszonyok mellett szintén pompás képeket készítő okostelefonra. Egy iránytű applikációval, ugyanakkor egy, az időjárást előre jelző alkalmazással szimplán megállapítható a naplemente precíz ideje és iránya. Ha ugyanakkor már jó helyen vagyunk, jó időben, kezünkben a célszerű felszereléssel, rossz kép bizonyosan nem születhet!

Képszerkesztés élőben

Nem mindegy, hogy a lemenő nap hol helyezkedik el a képen, mihelyt az sem, hogy hová helyezzük a fotónk alanyát. Uli Weber és Nánási Pál hasonlóképpen úgy gondolja, hogy az aranymetszés szabálya a Golden Hour fotók készítésekor is megkülönböztetett jelentőségű. Eszerint előnyös, ha képünk tárgya nincs a középpontban, hanem inkább a kép horizontális vonalának harmadánál helyezkedik el. Mindent összevetve biztosra vehető, hogy a kényesen megtervezett képi kompozícióról nem terelődik el a figyelem. Ugyancsak kedvező, ha a lemenő nap a kép egyik oldalán megfigyelhető a origó helyett, mert ez utóbbi esetben a fény kiégetné az egész képet.

A filterek korának vége

A Golden Hour fényképezés a természetességre hívja fel a figyelmet. Figyelmeztet, hogy a naplementekor és napfelkeltekor sajátos speciális fények összjátéka olyan színeket nyújt, amit semmilyen filter nem tud helyettesíteni. Használjuk ki az okostelefonok kameráiban rejlő lehetőségeket, és hagyjuk, hogy a természet fényei legyenek a képeket rendhagyóvá varázsoló szűrők! A bámulatos eredményt nemcsak mi látjuk ezután rögtön, de az Instagram követőink is egyből észreveszik.

Az időzítés kulcsfontosságú

A Golden Hour fényképezése már olyan népszerűségre tett szert, hogy Magyarország egyik legismertebb fotósa is a témának szentelt videóval rukkolt elő. Nánási Pál alapján az egyik legszámottevőbb tényező, melyet figyelembe kell venni a naplementék fotózásakor, az időzítés. „Ha naplementét fotózunk, kihangsúlyozott fontossága van annak, hogy mikor, melyik pillanatban kattintjuk el a telefonunk kameráját. Én javarészben megvárom, hogy a nap egészen közel ereszkedjen a horizonthoz, és alulról világítsa meg az eget, mert ilyenkor szédületes színjátékot láthatunk. Abban a 10-15 percben, mielőtt a nap a horizont alá bukik, akkor lehet igazán bámulatos Golden Hour képeket készíteni” – közölte az elismert fotóművész.

A Golden Hour képed most aranyat érhet

Mutasd meg te is, hogy aranyozza be a Golden Hour a napodat és nyerj egy Samsung Galaxy S9+ okostelefont! Hogy indulhass a sorsoláson, töltsd fel nyilvános Instagram profilodra a legjobb fotódat, amit az aranyszínű napszakban készítettél, használd a #GoldenHour és a #Bearanyozva hashtageket és jelöld be a Samsung Magyarországot a képen! A játékról bővebb információt itt találsz.