Új csarnokot avattak a NIDEC berceli gyárában

Új csarnokot avattak a NIDEC berceli gyárában

Új csarnokot avattak a berceli NIDEC GPM Hungary Kft. -nél – a japán tulajdonú autóalkatrész-gyártó üzem beruházása 15 milliárd forintból jött létre. A Nógrád megyei üzem a NIDEC németországi gyárával indította el a fejlesztést, a soron következő évben egymillió olajszivattyú készül el Bercelen.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen kijelentette: „büszkék lehetünk rá, hogy Japán és Németország belső-Nógrádban talált együttműködésre”.

Az államtitkár nyomatékosította, hogy Japán és Németország meglehetősen meghatározó szerepet tölt be a hazai termelőipar életében. Csak az elmúlt négy évben Japánból csaknem 200 milliárd forintnyi ipari beruházás érkezett Magyarországra, és ezek csaknem 300 embernek adnak munkát.

Japán már a hetedik a magyarországi befektetők rangsorában, Németország mindazonáltal szokásoknak megfelelően első helyen megjelenik ezen a listán – tette hozzá Magyar Levente.

Az államtitkár arra is kitért: az, hogy Nógrád megyébe jött ez a beruházás, arról tanúskodik, hogy már nincs olyan része az országnak, amelyik ne lenne képes felmutatni a japánok és németek által elvárt magas szintű munkamorált, munkakultúrát, színvonalat.

Közölte még, a kormány segíti a vállalat újabb beruházásait.

Sőregi Tibor, a NIDEC berceli gyárának igazgatója ismertette: a vállalat 15 milliárd forintos beruházásában megépült egy új logisztikai csarnok, azonkívül kibővítették és felújították a szerelőcsarnokot, a következő négy-öt évben mindazonáltal újabb gyártósorokat és modern műszaki megoldást telepítenek Bercelre.

Az automatizált tevékenységgel a következő évben egymillió olaj- és vízpumpát állítanak elő autómotorokhoz, a következő öt évben elérik az évi hétmillió darabot.

A berceli NIDEC-ben pillanatnyilag 240 ember dolgozik. Mikor is minden gyártócellát beépítenek, akkor első körben kevesebb, 160-170 munkatársra lesz szükségük, ezután a következő évek fejlesztéseinek eredményeiként, a termelési volumen növekedése és az újfajta modern műszaki megoldások bevezetése után 5-600 embert alkalmaznak ezt követően – mondta az igazgató, hozzátéve: az elképzelések alapján Bercelen nem kizárólag pumpát hoznak létre, hanem vezérlőegységet és motort is tudnak konstruálni és összeszerelni.

Az ünnepségen Wilhelm Steger, a NIDEC alelnöke és Stefan Hornivius ügyvezető igazgató ismertették, hogy az elektromotorok tekintetében piacvezető társaság 1945-ben alakult, ma 120 ezer embernek ad munkát, és 430 országba gyártja termékeit. A NIDEC (amely a berceli gyárat 2010-ben vette meg) 2017-ben 12 milliárd eurós árbevételt ért el.

Szato Kuni japán nagykövet visszaidézte, hogy Magyarország és Japán 1869-ben formált ki diplomáciai kapcsolatokat, vagyis jövőre a 150. évfordulót ünnepelhetjük. A japán követség mindent megtesz, hogy még mindig segítse az észbontó együttműködést – mondta.

Balla Mihály (Fidesz-KDNP), Nyugat-Nógrád országgyűlési küldötte kiemelte, hogy Nógrádban, az állam egyik legszegényebb megyéjében igencsak fontosak az ilyen beruházások, mivel munkahelyet hoznak létre, hozzájárulnak az oktatáshoz és a magasszintű modern műszaki megoldás meghonosításához.

MTI Fotó: Komka Péter