Tovább bővül a Samsung HDR10+ ökoszisztémája

Tovább bővül a Samsung HDR10+ ökoszisztémája

Kínában nyitja új minősítési központját a már 45 iparági partnerrel együttműködő Samsung HDR10+ program. Az online streaming- és tartalomszolgáltató, ezenkívül félvezető- és chipgyártó partnerekkel is bővülő ökoszisztéma minden eddiginél élethűbb képminőséget tesz elérhetővé a fogyasztóknak. A program azonfelül új piaci szegmensekbe is eljuttatja a HDR10+ modern műszaki megoldást.

A Samsung múlt évben júniusban indította el HDR10+ minősítési programját a 20th Century Fox-szal, amellett a Panasonic-kal kooperálva. A HDR10+ mára már a Samsung újgenerációs szabványtechnológiája a képfeldolgozás területén: a jelenetről jelentre tökéletesített fényerőszintnek és kontrasztokoknak betudhatóan a Samsung televíziók fényesebb kiemeléseket, ezenfelül mélyebb sötét színeket tudják visszaadni a mélység és a valósághű képi világ élményéért.

A modern partneri megállapodásoknak betudhatóan a felhasználók rövid időn belül minden eddiginél több tartalomhoz férhetnek hozzá élénk és valósághű színekben. Az európai streaming szolgáltató, A Rakuten TV 2019 első felében már HDR10+ tartalmakat is ígér felhasználóinak. A FÁK országok, azonfelül Kelet-Európa egyik óriási OTT/VOD (Over-the-top tartalom / Video on demand) szolgáltatója, a MEGOGO a HDR10+ minősítés utolsó lépéseiben jár, mindent összevetve a közeljövőben HDR10+ tartalmakat is nyújt ezt követően, amelyek a Samsung Smart TV-ken is szemügyre vehetők lesznek.

A Samsung 2017-ben indította el az Amazonnal együtt prémium streaming szolgáltatását. A Prime Video lett az első tartalommegosztó szolgáltatás, amelyen az előfizetők minden 4K (UHD) videót HDR10+ minőségben érhetnek el. Az Amazon a 2018 októberében bemutatott Amazon Fire TV Stick 4K streaming adaptert is HDR10+ támogatással látta el. Az ugyancsak HDR10+ partner Warner Bros. Home Entertainment eddig több mint hetven HDR10+ kompatibilis filmet ismertetett, digitális kínálatuk ugyanakkor az elképzelések alapján már száznál is több HDR10+ filmet magába foglal ezt követően a jövő év elején.

A Samsung a főbb okostelefonchip-gyártókkal is együttműködik. A félvezető- és telekommunikációs eszközöket gyártó amerikai Qualcomm, a HDR10+ szövetség tagjaként a közelmúltban fedte fel, hogy legmodernebb lapkakészlete, a Snapdragon 855 HDR10+ segítséget kap. Nagy-Britannia vezető innovációs vállalata, az Arm, amely már ezelőtt is sikeresen együttműködött a Samsung System LSI-vel, ugyancsak csatlakozik a HDR10+ programhoz, tovább növelve ezzel a HDR10+ befolyását a mobilpiacon.

A Samsung decemberben egy új HDR10+ center építését kezdi meg Kínában a nemzeti vásárlói elektronika tesztelési és ellenőrzési központjával, a TIRT-tel együtt. A modern létesítménynek hála az olyan kínai televíziógyártók, mint a Hisense, a TCL és a Konka is nehézség nélkül részt vehetnek ezt követően a minősítési eljárásban, amely a HDR10+ ökoszisztéma terjedését támogatja eredményesen. A kínai centrum az idén megnyitott koreai, japán és amerikai központokat követi a sorban.

„Miközben a HDR előtérbe kerül, mint a kiváló képminőség egyik legszámottevőbb technológiája, a Samsung HDR10+ formátuma is egyre nagyobb figyelmet kap – mondta Hyogun Lee, a Samsung vizuális megjelenítők üzletágának alelnöke. – A HDR10+ modern műszaki megoldást már több iparág nagyvállalata elismerte. A Samsung célja, hogy az eddig elért sikerekre építve megszilárdítsa vezető szerepét a HDR modern műszaki megoldást alkalmazó társaságok közt, és ezáltal megerősítse jelenlétét a mindenre kiterjedő televíziópiacon.”

Magyarországon a Rakuten TV 2019 első felétől áll rendelkezésre.