Történeti látványtárat formálnak ki a szegedi Vármúzeumban

Történeti látványtárat formálnak ki a szegedi Vármúzeumban

Történeti látványtárat formálnak ki a szegedi Vármúzeum emeleti terében, a Móra Ferenc Múzeumhoz tartozó kiállítóhelyen a helytörténeti gyűjtemény műtárgyait fogják bemutatni – tájékoztatta az intézmény sajtóreferense a sajtó képviselőit.

Hegedűs Anita közölte, a pályázati forrásból megvalósuló projekt 2018-ban indult, az első szakaszban a Vár emeleti terét műtárgyvédelmi szempontból fejlesztették klímatechnikai, szellőzési és árnyékolórendszer kialakításával.

A fejlesztés második – a szegedi önkormányzat és a Kubinyi Ágoston Program hozzájárulásával megvalósuló – ütemében elkészültek azok a szekrények, amelyekben az antikvitásakat bemutatják, amellett egy terminált is beszereztek, amelyen a régiségekkel kapcsolatos részletes információkat lehet megismerni egy gyűjteményi adatbázis támogatásával.

A látványtár szekrényeiben eltérő katonai tárgyakat, fegyvereket, ötvösműveket, pecsétnyomókat, Köves L. Imre gyűjteményéből származó porcelánokat, korsókat, Csúry Ferenc órás- és toronyóra-készítő mester által hozott létre szerkezeteket is elhelyeznek. A látványtárat a Vármúzeum újranyitása után első alkalommal a tudósok vehetik igénybe, ezt követően az elképzelések alapján a Múzeumok őszi éjszakáján mutatják be a nagyközönségnek.

A Vármúzeum állandó, Szeged történetét bemutató kiállítása folytonosan várja az érdeklődőket: május 7-én nyitotta meg újra kapuit az intézmény a múlt évben novemberi, pandémia miatti bezárás után.

mti