Több száz programmal rendezik meg ismételten az Ördögkatlan fesztivált augusztusban

Több száz programmal rendezik meg ismételten az Ördögkatlan fesztivált augusztusban

Több száz eseményt, köztük színházi előadásokat, irodalmi esteket, képzőművészeti és családi programokat, koncerteket szolgáltat öt napon át az idén augusztus 2. és 6. közt zajló Ördögkatlan parádé – közölték a szervezők online sajtótájékoztatójukon.

Az idén Nagyharsányban, Beremenden, Villánykövesden, emellett a palkonyai Mokos Pincészetnél és a Kisharsányhoz tartozó Vylian szőlőbirtokon zajló parádé egyik főszervezője, Bérczes László közölte: az esemény jubileumi, mivelhogy 15. alkalommal tartják meg idén több mint félszáz helyszínen.

Kiss Mónika, az esemény másik szervezője a programok közül a több mint hatvan színházi eseményt emelte ki. Ahogy nyilatkozta, azok közt minden korosztály talál ezt követően produkciót magának.

Mint Komáromi György, az Ördögkatlan gazdasági vezetője rámutatott, a 2022-es programokra nem jutott annyi forrás, mint azt remélték, és még ma is vannak lyukak a költségvetésben. Emiatt a beremendi nagyszínpadot, ezenfelül az ahhoz kapcsolódó, drága produkciókat el kellett hagyni idén. Hozzáfűzte: a jövőt illetően bíznak újonnan megnyíló forrásokban.

Kollár-Klemencz László, író, zenész, filmrendező, az ez évi Ördögkatlan díszvendége kijelentette, hogy az eseményen egy beszélgetés keretében bemutatják Öreg Banda című családregényét és fellép kamarazenekarával, mindemellett Farkas Róberttel és Dargay Marcell-lel a Zabolátlan lovaim című lírai dalestet adják elő.

Az esemény megkülönböztetett programjai közt a K2 Színház művészei augusztus 6-án a nagyharsányi tornateremben adják elő Züfec című produkciójukat, amíg a beremendi református templom kertjében a Ki vele, Néró!, Az apostol, a Felhőkakukkvár és a Rebellisek is szemlélhető lesz.

Ugyancsak augusztus 6-án Törőcsik Mari-emlékestet tartanak, Baksa Soós Jánosra, a magyar underground előző évben szeptemberben eltávozott ikonikus, titokzatos alakjára mindazonáltal kiállítással, koncerttel emlékeznek.

A Magyar Zene Háza Nagyharsány szívében, a református templomban és a templomkertben várja a katlanozókat „progresszív, interaktív, improvizatív és játékos produkciókkal”. Délelőtt közönséget bevonó workshopokkal indul a nap, miközben a zeneművek mai ismeretterjesztő koncertjei mellett fellép a Városminor, a Neked8 énekegyüttes, azonkívül több nem profi kamarazenei formáció.

A nagyharsányi Narancsliget délelőttönként a gyerekeké és a családoké lesz sok mesével, könyvvel, kézműveskedéssel, animációs workshoppal. Itt láthatja a nagyérdemű a Hamupipőkét és a Szegény Dzsoni és Árnika című előadást, egyesült erővel zenélhetnek a kíváncsiskodók a Bélaműhellyel, de akár Sakkiskolában is tanulhatnak a gyerekek és szüleik.

Cirkuszi és utcaszínházi produkciók is lesznek hála a spanyol Cia. Pakipaya-nak és a mexikói Foco alAire utcaszínháznak. Előbbi előadása egyesíti a varázslatos és akrobatikus légtornát és a színházat, miközben a mexikóiak furcsa, titokzatos, rituális utcai vonuláson vonják be produkciójukba a publikumot.

Az Ördögkatlanon Dinyés Dániel és Kolonits Klára jóvoltából újból lesz operabeavató, amelyhez Jób könyve címmel Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Futó Balázs korunkbeli zeneművet írt. Lesz az orosz-ukrán háború szörnyűségeit megidéző koncert is, és fellép Udvaros Dorottya és Básti Juli, Pokorny Lia és a Nézőművészeti Kft.

A villánykövesdi Csikófuttatóban eltérő színházi egyetemek hallgatói mutatkoznak be Kolozsvártól Budapestig, Kaposvártól Pécsig, a Tradíciók Háza mindazonáltal gyerekprogramokkal, táncházakkal, kézművesekkel, népzenei koncertekkel tölti meg a Teleki Ligetet.

Az Ördögkatlanon mindezeken felül száznál több könnyűzenei koncertet is tartanak, mindent összevetve a Carson Comától a Hiperkarmáig, a 30Y-tól a Kiscsillagig sok zenekar képviselteti magát.

Az Ördögkatlan díszvendége idén Kollár-Klemencz László mellett Magyarország legnagyobb digitális fényképarchívuma, a Fortepan, a Líra Könyv Zrt., a Magyar Nemzeti Múzeum és a Budapest Bábszínház lesz.

A fesztiválról részletes információk a www.ordogkatlan.hu-n, emellett a parádé Facebook-oldalán olvashatók.

mti