Több mint háromszáz pályamű érkezett a múzeumok karantén-pályázatára

Több mint háromszáz pályamű érkezett a múzeumok karantén-pályázatára

A múzeumok karantén-pályázatára beérkezett 361 pályamű jellegzetes tükre lesz annak, hogy a fiatalok hogyan élték meg a járvány miatti elszigeteltséget és bezártságot.

A pályázati felhívására 185 képzőművészeti, 116 irodalmi, 40 filmes és 20 zenei alkotás érkezett – tették hozzá, megjegyezve, hogy a legjobb munkákat május 25-én díjazzák. Berényi Marianna, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főosztályvezetője közölte, hogy munkáikban a legkisebbek az otthoni tanulásra, a nagyobbak inkább a családi problémák, feszültségek és az közösen töltött idő milyenségére reflektáltak. A gimnazisták pályaműveiben a társaság hiánya, az elzártság gondolata volt szembeötlő, miközben az egyetemistáknál a család hiánya volt visszatérő téma. A múzeumok inspirációként több, a koronavírus-járványhoz nem feltétlenül kapcsolódó művészeti alkotást is megjelöltek, amelyekre reflektálva ugyancsak nagyszámú pályamű érkezett – fűzte hozzá.

Az intézményi összefogással meghirdetett pályázatban részt vett a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, később csatlakozott a virtuális gyűjteményhez a Gödöllői Királyi Kastély és a Magyar Vadászati Múzeum is.

mti