Több mint 1,4 milliárd forintból újul meg a Szombathelyi Képtár

Több mint 1,4 milliárd forintból újul meg a Szombathelyi Képtár

Több mint 1,4 milliárd forintos beruházással újítják fel a soron következő évben a Szombathelyi Képtár épületét – közölte sajtótájékoztatóján Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Települési Múzeum igazgatója.

Információja alapján a felújítás egy sikeres uniós pályázatnak betudhatóan indulhat meg, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a projekt egész összegét finanszírozza.

Állítása alapján a képtár 30 éves háza napjainkra leromlott, a tető és a szigetelés annyira tönkrement, hogy az építmény beázik, az állandó kiállítást a műtárgyak védelmében azonnali hatállyal le kellett bontaniuk.

Hozzáfűzte: az összesen kétezer négyzetméter kiállítótérrel, galériával, konferenciateremmel, restaurátor műhelyekkel, 10 ezer kötetes könyvtárral és gyermekfoglalkoztató helyiségekkel is ellátott kétszintes épületben a kiállítóterek napjainkban már se nem fűthetők, se nem hűthetők és a páratartalmat sem lehet szakadatlan biztosítani, így értékes kiállítások bemutatásától esik el az intézmény.

Az igazgatónő felsorolása alapján az egy éven keresztül tartó felújítási munkálatok alatt új szigetelést kap a tető és a homlokzat, kicserélik a nyílászárókat, korszerűbb lesz a második emeleti kiállítóterem és kialakítanak egy múzeumshopot is.

Közölte még: nemcsak az építmény újul meg, új műtárgyvilágítási rendszert szerelnek fel, a érdeklődői élményt mindazonáltal digitális, informatikai konstrukciókkal igyekeznek fokozni, a vendégek okostelefonjaik, tabletjeik hozzájárulásával kaphatnak ezután tájékoztatást a legszámottevőbb tudnivalókról.

mti