Tízéves az Egészséges Vásárhely Program

Tízéves az Egészséges Vásárhely Program

Tízéves a helyi önkormányzat által indított népegészségügyi indítvány, az Egészséges Vásárhely Program (EVP), az évforduló alkalmából szűrőnapot és konferenciát rendeznek.

Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester a programról tartott sajtótájékoztatón közölte, egy 2015-ös felmérés alapján a gazdaságfejlesztés után a helybeliek az egészségügyet, az egészségvédelmet tartják a második leglényegesebb területnek.

Hódmezővásárhelyen a korábbi években komoly fejlesztések valósultak meg a kórházban, új járóbeteg szakrendelő épült, és az önkormányzat döntött minden orvosi rendelő felújításáról is – közölte a politikus.

Az országban elsőként Hódmezővásárhelyen indult komplex népegészségügyi program, az itt kidolgozott modellt mindazonáltal már több hazai településen és a határon túl is mintaként használják – tudatta az alpolgármester. Közölte még: az önkormányzat elkötelezett a indítvány folytatása mellett.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP programigazgatója kijelentette, az elmúlt tíz évben rendezett 370 összejövetelen legalább 40 ezer emberrel találkoztak munkatársai.

Az előző években a programot kiterjesztették a hódmezővásárhelyi járásra, ezt követően a kórház-integrációt követően a makói kistérségre is. Az EVP két prevenciós rendelőt működtet – Hódmezővásárhelyen és Makón –, a program munkatársai ugyanakkor 21 településen vannak jelen napi szinten.

A tevékenység alapja az életmód-tanácsadás, melyhez szűrőprogramok, szemléletformáló és tömegsport események kapcsolódnak – tudatta a mester.

A kezdeményezésnek betudhatóan az érintett korosztály női közt az emlőszűrésen való részvétel arányát sikerült 47-ről 67 százalékra emelni. A vastagbélrák-szűrésekkel 2500 pácienst értek el, az anyajegyszűréseken 1600 iskolás korú gyermeket vizsgáltak meg, és több mint háromezer 40 év feletti férfi ment el prosztata-szűrésre. Rendszeresen több ezren vesznek részt az EVP heti 22 órában előkészített mozgásprogramjain – sorolta Gyurisné Pethő Zsuzsanna.

Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont Hódmezővásárhely-Makó vezetője közölte, február 17-én szűrőnapot tartanak a kórház új szakrendelőjében, március végén országos szakmai konferenciát szerveznek, április 12-én, a indítvány indulásának évfordulóján bemutatják az EVP korszerűsödött szűrőbuszát.