Tizedik Nemzeti Vágta jubileumi programsorozat mellett

Tizedik Nemzeti Vágta jubileumi programsorozat mellett

Jubileumi programsorozattal készül az idén tíz éves Nemzeti Vágta, amit a 17 elővágtát követően szeptember 16-án és 17-én rendeznek meg a fővárosi Hősök terén kialakított speciális versenypályán.

A versenyt beharangozó sajtótájékoztatón Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség és a versenysorozat elnöke kijelentette: a jubileumi születésnapi eseményen kihangsúlyozott szerepet kap a huszárság ünneplő műfaja, a verbunkos, mindent összevetve idén a vágta Lavotta János és Bihari János, a műfaj két illusztris küldötte előtt is tiszteleg.

A korábbi éveknek megfelelően a Hősök tere körüli pályán a két napon 72 magyarországi és határon túli helység lovasa mérkőzik meg a döntőbe jutásért – közölte Szotyori Jókora Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója, aki kitért az újításokra is. Kiemelte: idén a középdöntő és a döntő háromkörösre bővül, a lovak felszerelésében ugyanakkor kötelezővé teszik a szügyhám viselését.

Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya közölte: a lovas program megszületésének 10. évfordulója egybeesik a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség fennállásának 25. évfordulójával.

Ennek alkalmából több száz résztvevővel, kivételes történelmi „zászlóerdővel” kísérve nagyarányú jubileumi seregszemlét rendeznek, amely a Kossuth tértől vonul végig a településen a vágta megnyitójára. A Hősök tere közelében a történelem eltérő korszakait bemutató lovas táborokat formálnak ki – tette hozzá.

Az évek óta tekintélyes sikerrel megszervezett internacionális futamon kívül lesz például jótékonysági sztárfutam, kishuszárvágta és fogatvágta is.

A magyarországi versenyzővel közösen idén is 12 nemzet lovasa verseng a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok lovain az internacionális vágtán, a szervezők tervei alapján idén a Föld minden kontinense képviselteti magát a futamon.

mti