Tehetséggondozó központot nyitott Kárpátalján a Mathias Corvinus Collegium

Tehetséggondozó központot nyitott Kárpátalján a Mathias Corvinus Collegium

Megnyílt Beregszászon a Mathias Corvinus Collegium (MCC) fiataltehetség-programjának első külhoni nevelési centruma, amely a kárpátaljai magyar fiatalok felkarolásával, iskolán túli fejlesztésével figyelmet fordít.

Szalai Zoltán, az MCC cégvezetője az érdeklődőknek azt mondta, jelentős előrelépés az MCC tevékenységben az első határon túli tehetséggondozó nevelési centrum megnyitása. Közölte még, Kárpátalján rendkívül sok a tehetséges magyar gyermek, melyet az is jelez, hogy nagyjából négyszeres volt a túljelentkezés. Külön kiemelte, hogy jártasságai alapján a kárpátaljai magyar szülők igencsak gondoskodók, törődnek gyermekeik jövőjének tervezésével.

Az ügyvezető igazgató kifejtette, hogy a modern tanítási centrum általános iskolásokat karol fel, szerteágazó, interdiszciplináris területekre is kiterjedő tehetséggondozással. A kárpátaljai diákok ugyanolyan szintű képzésben részesülnek anyaországi és helyi tanárok vezérlésével, mint az MCC hat hasonló, anyaországi centrumában tanuló társaik – jelezte.

Szalai Zoltán köszönetet mondott Orosz Ildikónak, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnökének, Váradi Natáliának, a kárpátaljai Genius Alapítvány igazgatójának és az Emberi Erőforrások Minisztériumának a beregszászi intézmény létrehozásához nyújtott segítségért.

Fábián Németh Beáta, az tanítási centrum igazgatója közölte: a központban huszonöt diák képzése kezdődik el egész napos, játékos hétvégi foglalkozásokkal. A tehetségprogram fókuszában a cselekedve ismeretszerzés áll. A tanulók olyan területeken szerezhetnek jártasságokat, amelyek nem jelennek meg az iskolai tanításban, akárcsak egészségügyi tudatosság, robotika, pénzügyi ismeretek, történelem, művészetek – mondta, megjegyezve, hogy a programot külön pszichológuscsapat is támogatja.

Az 1996-ban hozott létre Mathias Corvinus Collegium a Tihanyi Alapítvány fenntartásában funkcionáló tehetséggondozó intézmény, amely – honlapjának megfogalmazása alapján – Kárpát-medence-szerte nyújt az oktatást kiegészítő, magas színvonalú képzéseket az általános iskola felső tagozatától kezdve az egyetemig.

mti