Tavaszi gardróbfrissítés: Ezekre figyeljünk, ha eladományoznánk a felesleges ruháinkat

Tavaszi gardróbfrissítés: Ezekre figyeljünk, ha eladományoznánk a felesleges ruháinkat

A tavaszi nagytakarítással gyakran egyesült erővel jár gardróbunk rendezése és a rég nem használt, feleslegessé vált ruháink kiválogatása is. Több lehetőségünk is van, amikor a szelektált ruháink és cipőink sorsáról döntünk: az egyik alternatíva lehet példaként – a jó, hordható állapotú holmik tekintetében – a rászorulók részére történő ajándékozás. Ha ezt az utat választjuk, célravezető egy-két dolgot szem előtt tartanunk, mielőtt belevágunk. Az LG szakértői összegyűjtötték, hogy mire ajánlatos figyelnünk, hogy az ajándékozás igazán hasznos lehessen.

A szervezetek tehermentesítése

Mivel a karitatív szervezeteknek figyelemre méltó költségeket jelentenek példának okáért a ruhák válogatásával, rakodásával, raktározásával, szállításával vagy éppen a munkatársak foglalkoztatásával kapcsolatos kiadások, így tanácsos pár szempontot szem előtt tartanunk, amivel megkönnyíthetjük a munkájukat A ruháink, cipőink válogatása esetén gondoljuk át, hogy melyik darabok lehetnek hasznosak mindazoknak, akik azokat később megkapják. Ugyancsak jelentős, hogy hordható, felhasználható, jó állapotú darabokat válogassunk ki, mivel az ajándékozás nem lomtalanítás.

Nézzünk szét a környezetünkben

Célszerű kivétel nélkül felvenni a kapcsolatot egy kiválasztott szervezettel, hogy kiderüljön, tudnak-e egyáltalán ruhaadományt fogadni. Még ezt megelőzően nézzünk szét saját környezetünkben, közvetett vagy közvetlen ismerősi körünkben, hogy van-e olyan, akinek szüksége lehet hasonló támogatásra. Ennek pozitív tulajdonsága, hogy mindent összevetve a folyamatban nincs szükség köztes szervezetre, amely válogatja, eltárolja és szállítja a ruhákat, ezáltal több kapacitásuk maradhat más adományokkal foglalkozni, ezenkívül az adományozott ruháink is rögtön pompás helyre kerülhetnek.

Ha egy nagymértékű gardróbfrissítés után nagyobb porció ruhát adományoznánk, ajánlott nem és életkor alapján szétválogatnunk a darabokat, ezzel is megkönnyítve az önkéntesek tevékenységét. Újabb szortírozási szempont, hogy a karitatív szervezetek sokszor csak az éppen aktuális évszakban viselhető ruhákat tudják befogadni, mert ezáltal nem kell hosszú ideig raktározniuk a darabokat.

Tiszta és jó állapotú ruhákat adjunk

Mivel a szervezeteknek nincs lehetőségük a ruhák és cipők javíttatására, tisztítására, releváns, hogy olyan darabokat adományozzunk, amik tiszták és hibátlanok, egyszóval egyből hordhatóak. Mielőtt voltaképpen átadjuk a szervezetnek vagy közvetlenül a rászorulóknak, jelentős, hogy alaposan mossuk, és lehetőleg vasaljuk is ki a ruhákat, vagyis hozzuk olyan állapotba, mintha mi készülnénk felvenni.

A mosás előtt ellenőrizzük a ruhák címkéit és válasszuk a nekik testhezálló programot és az ajánlott hőmérsékletet, a folyamat végeztével ugyanakkor figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk sokáig a ruhákat a gép dobjában, mert meggyűrődhetnek az anyagok. Ezt követően szárítsuk meg a darabokat – ha van lehetőségünk, a sebes és alapos eredmény érdekében, javasolt ehhez szárítógépet használnunk.

A tisztítás hatékonyabb lehet, ha a mosógépünk büszkélkedhet ún. gőzfunkcióval – ezt példának okáért az LG készülékeinek nevében a „Steam” megnevezés jelöli. Az LG gőzmosógépei bőrbarát modern műszaki megoldást használnak, mindent összevetve vízgőz segédkezésével, vegyszermentesen tisztítják meg ruháinkat a szennyeződésektől és allergénektől – ez ugyanakkor különösen hasznos lehet olyankor is, ha plüssállatokat tisztítanánk és adományoznánk.