Székely Örs kapta idén a Makói Medáliák díjat

Székely Örs kapta idén a Makói Medáliák díjat

Székely Örs kapta idén ostinato című című verseskönyvéért a Maros-parti település önkormányzata által elsőkötetes költők részére hozott létre Makói Medáliák díjat – közölték az elismerés közösségi oldalán.

A makói önkormányzat 2005-ben József Attila születésének centenáriuma alkalmából alapította a Makói Medáliák nevet viselő irodalmi elismerést. A díj célja, hogy Makó települése támogassa az elsőkötetes költőket, mihelyt az történt egykor József Attilával is.

A Csányi Katalin szobrászművész csinálta, József Attilát ábrázoló bronz emlékplakettet és a vele járó 100 ezer forintos pénzjutalmat a Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás és Orcsik Roland alkotta kuratórium javaslata alapján ítélik oda.

Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész laudációja alapján Székely Örs szerény költő. 1992. május 7-én született Kolozsváron. Brassóban zeneiskolában tanult, ezt követően a Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar-német tanári alapszakos hallgatója volt – diplomáját 2013-ban szerezte meg –, a mesterképzést azonban már az ELTE-n csinálta esztétikán. Jelen pillanatban a doktori disszertációját írja. Tanulmányai mellett volt kántor, alkalmi tudósító. A 2015 őszén Kolozsváron indult A szem című internetes folyóirat versrovatát szerkesztette; ma is a lap munkatársa.

Irodalmi indulásakor inkább prózákkal jelentkezett, ezután a versek felé fordult. Azonfelül német nyelvből fordít lírát, és közéleti cikkei jelennek meg. 2011-ben az E-MIL tehetségkutató pályázatán harmadik helyezést ért el, 2017-ben ugyanakkor megkapta a marosvásárhelyi Látó folyóirat nívódíját, debüt kategóriában.

Az ostinato című verseskötete előző évben jelent meg a Fiatal Írók Szövetségének gondozásában. „A kötet tobzódik a heterogén művészeti ágakban és elméletekben, a versformákban és ritmikában. Teszi mindezt nemcsak okosan, ugyanakkor. Szenvtelenül nyomja az olvasó elé tudástárát, ami mellett érezhetően ott van a szokások felé irányuló tisztelet, motívumrendszere szerteágazó, pedig zárt, mindemellett ez a fajta metódus a szöveg szintjén is túllép. A kötet – Kopacz Kund képzőművész tervezte – képi világa is kísérletező, szó alapján formabontó, a grafikai dizájn is sokszor az egészet megtörő módon jelenik meg, mindez ugyanakkor fokozza az amúgy is tágas értelmezési horizontot” – írta az irodalomtörténész.

mti