Sikeres volt a fakókeselyűk visszatelepítése Bulgáriába

Sikeres volt a fakókeselyűk visszatelepítése Bulgáriába

Sikeres volt a fakókeselyűk visszatelepítése Bulgáriába. Helyi állatvédelmi csoportok több mint tíz éve dolgoznak a hosszútávú visszatelepítési programon.

A phys. org akadémiai ismeretterjesztő portál cikke alapján a helyi környezetvédelmi közösségi csoportok, a Zöld Balkán, a Vadnövény és Vadállat Alap és a Ragadozómadár-védelmi Társaság 2009 óta dolgoznak a fakókeselyűk visszatelepítési programján. A programot a keselyűk védelmével munkálkodó alapítvány, a dél-spanyolországi Extremadura tartomány kormánya és az EuroNatur segíti.

A nagyarányú program keretében Spanyolországból, Franciaországból, azonfelül európai állatkertekből és állatmenhelyekről telepítettek be keselyűket.

A madarakat egy akklimatizációs időszak után megjelölve engedik szabadon. Ezzel az eljárással 2009 és 2020 közt 153 fakókeselyűt bocsátottak szabadon Bulgáriában a Kotlenszka Planina természetvédelmi szektorban és a Balkán-hegységben van Szinite Kamani nemzeti parkban.

Csaknem 50 év kihagyás után 2016-ban jelentették az első sikeres szaporulatot a térségben. 2020 decemberében a helyi populáció több mint 80 állandóan jelenlévő egyedből állt, köztük csaknem 25 költőpárból, amelyeknek csaknem 30 fiókája repült ki a természetbe.

Elena Kmetova-Biro, a Zöld Balkán projektmenedzsere alapján azért meghatározó a keselyűk visszatelepítése, mert kihalásra voltak ítélve, ugyanakkor releváns szerepet töltenek be az egészséges ökoszisztémában.

A szakember alapján a program sikeres volt. Mint hozzáfűzte: a térségben szabadon engedett keselyűk hozzávetőlegesen egyharmadát röviddel a szabadon engedés után vesztették el, főleg a vezetékek áramütése folytán. A megmaradt madarak túlnyomórészt a helyi vágóhidak és gazdaságok elhullott állataiból táplálkoznak, amelyeket a helyi állatvédő csoportok biztosítanak számukra etetőhelyeken.

mti