Saját maga által eltett szagmintája alapján találtak meg egy eltűnt nőt Floridában

Saját maga által eltett szagmintája alapján találtak meg egy eltűnt nőt Floridában

Saját maga által egy üvegben előre elraktározott szagmintája alapján és egy nyomkereső kutya támogatásával találtak meg rövid időn belül egy demenciában szenvedő eltűnt nőt Floridában.

A Citrus megyei hatóságok alapján a nő egy kivételes készletet használt, amely akár hét éven keresztül is képes eltárolni egy ember szagmintáját – írja internetes oldalán a BBC.

A rendőrség információja alapján a nő 2,5 éve eltárolta el szagmintáját a kis üvegbe. Bemutatták az üvegről készült fotót is, amelyen a 2015. januári dátum megjelenik. A szagminta megőrzéséhez az illető személynek egy szivacsot kell a hónaljához dörzsölnie, ezután azt egy steril üvegben lezárva tárolni, ezáltal az a nyomkereső kutyák részére megbízható szagmintával szolgál.

A szakértők alapján ezek a szagminták hatékonyabbak, mint a ruhadarabok, mert azokat „beszennyezhetik” a környezetből származó más szagok. A Föld több rendőrségénél, példaként Kínában és Németországban a nyomozás érdekében gyanúsítottaktól és bűnügyi helyszínekről származó szagmintákat is megőriznek.

A kutyák jóval nagyobb érzékenységgel rendelkezik szaglással rendelkeznek, mint az emberek. A rendőrség kötelékeiben dolgozó állatokat drogok, emberek és egyes esetekben holttestek felkutatására képezik ki.

mti