Románia-infrastruktúra-turizmus

Románia-infrastruktúra-turizmus

Kerékpárutat épít egy évtizedekkel ezelőtt felszámolt vasútvonal töltésére a Kolozs megyei Bánffyhunyad, Kalotaszentkirály (Sancraiu) és Kiskalota (Calatele) települések önkormányzata. A román parlament alsóháza fogadta el azt a törvényt, amellyel a töltés területét átadja az érintett önkormányzatoknak.

Póka András György, Kalotaszentkirály polgármestere, a kerékpárút ötletgazdája az érdeklődőknek kijelentette: a 15 kilométeres vasútvonalon 1992-ig szállították a tőzeget és a fát Kiskalotáról Bánffyhunyadra. Ekkor viszont felszámolták a vasútvonalat, és felszedték a síneket. A töltés azonban megmaradt, és eszményi alapja lehetne egy mindenekelőtt turisztikai céllal építendő kerékpárútnak.

A polgármester kijelentette: a bicikliút kialakítása megjelenik a kalotaszegi kistérség fejlesztési stratégiájába, és a Leader program keretében el is különítettek erre a célra 300 ezer eurót (96 millió forint), melyet az önkormányzatok saját forrásokkal egészítenek ki.

Az Erdélyi-szigethegység lábainál fekvő kalotaszegi településeken számottevő a turisztikai forgalom. A faluturizmusáról neves Kalotaszentkirályon 46 vendéglátóegység funkcionál, és – amint a polgármester megjegyezte – a festői szépségű vidéken elhaladó kerékpárút a faluba vendég turistáknak újabb kikapcsolódási lehetőségeket biztosíthat.

mti