Rézkori kincsek kerültek elő Somogyban

Rézkori kincsek kerültek elő Somogyban

Ritka, rézkori régészeti lelet bukkant fel a Somogy megyei Magyaregres közelében, az M7-es autópálya és Kaposvár közt tervezett R67-es gyorsút építését megelőző feltárás alatt – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Az információ alapján ott, ahol az i. e. 4300-4000 közt a kora rézkori Balaton-Lasinja kultúra helysége volt, egy objektum alapárkában szájával lefelé fordított ép fazekat, benne 974 tárgyat találtak.

Az edény rézből készült 3 nagyméretű spirális karperecet, 2 jellegzetes, dupla spirális ruhadíszt, 19 spirális csövecskét, 685 kisméretű, rizsszemnyi, henger keresztmetszetű rézgyöngyöt, 262 nagyméretű, márványból, kagylóból és másféle kőzetből kifúrt és 3 korong alakú gyöngyöt rejtett – sorolták.

Kiemelték: a lelet jelentőségét az ékszerek értékén és mennyiségén túl az adja, hogy e népcsoportnál ritkák a hasonló kincsleletek, és mivel régészeti feltáráson kerültek elő, hitelesek az értelmezéséhez elengedhetetlen megfigyelések.

A próbafeltárásokat végző Lekri Group Kft. munkatársai Magyaregres mellett terjedelmes tartományban találtak bronzkori, római kori, népvándorlás kori és Árpád-kori leleteket, településmaradványokat is – jegyezték meg.

mti