Régészeti leletek, Ptah isten temploma, Luxor

Régészeti leletek, Ptah isten temploma, Luxor

Páratlanul gazdag leletanyagra, köztük 38 szoborra bukkant egy francia-egyiptomi régészcsoport a Kairótól 700 kilométerre délre fekvő Luxorban.

A karnaki templomegyüttes feltárásán és restaurálásán dolgozó régészcsoport múlt év decemberében Ptah isten temploma közelében egy sírboltot talált, amelynek feltárást a minap fejezték be. A kultikus tárgyak tárolására használt sírboltból kiástak 38 szobrot és szobrocskát, mészkőből és rézötvözetből készült tárgyakat, amelyek egy részét arannyal borítottak be. Ezeket a különleges tárgyakat Ptah isten ülőszobra körül helyzeték el annak idején. Ptah Memphisz főistene volt, egyike azoknak az egyiptomi isteneknek, amelyeknek nincs állati alakja.

38 szoborra és sok egyéb értékes leletre bukkantak Ptah isten templománál Luxorban
38 szoborra és sok egyéb értékes leletre bukkantak Ptah isten templománál Luxorban

A leletanyagban található egyebek között Ozirisz istent ábrázoló 14 szobor, szobrocska és figura, három majomszobor, két hajnalhozó Nut istennőt ábrázoló szobrocska, egy Básztet macsakistent ábrázoló kicsiny szobortöredék, szoboralapok és számos berakás. Rábukkantak továbbá egy szfinx szobrára és egy kicsiny szobor fejére, amely Imhotep istennőt ábrázolhatja.

A vizsgálatok alapján a szakemberek úgy vélik, hogy a gyűjtemény az időszámítás előtti 8-7. századból, azaz a 25. fáraódinasztia idejéből való – olvasható a ScienceDaily tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

Egyiptomi mércével is páratlan a felfedezés, mind mennyiségében, mind minőségében. A feltárás érdekessége továbbá, hogy a szakemberek egy teljesen új jegyzékbe vételi módszeert alkalmaztak, amely lehetővé teszi, hogy milliméter pontosan virtuálisan rekonstruálni lehessen a feltárás miden egyes lépését.

(MTI)