Rákkutatás új nézőpontból a Microsofttal

Rákkutatás új nézőpontból a Microsofttal

Merőben korszerű nézőpontból közelítve vesz részt a rákkutatásban a Microsoft: a társaság az informatika tudományának támogatásával járul hozzá az egyik legalattomosabb betegség jobb megismeréséhez és hatékonyabb kezeléséhez. A társaság tudósainak, mérnökeinek, számítógépes szakemberinak és másfajta szakértőinek egy csoportja számítógépek és algoritmusok igénybevételével kutatja a rákot, ami teljesen modern megközelítést jelent a tradícióknak megfelelő biológiai módszerekhez képest.

A Microsoft két filozófiai megközelítést alkalmaz a rák kutatása kapcsán. Az egyik, hogy a rák – más biológiai jelenségekhez hasonlóan – egy információs folyamat. Ennek megfelelően az a megközelítés, amelyet az informatikában használnak a fejlesztők – példaként a programozási nyelveknél – a biológiai folyamatoknál is alkalmazható. Vagyis annak ellenére, hogy a biológia és az informatika gyökeresen eltérő tudományként él a köztudatban, mélyen, az alapoknál sok hasonlóságot mutat egymással.

A másik megközelítés már sokkal inkább adat alapú: azon az elgondoláson alapszik, hogy a szakemberek a biológiai adatok tömegének feldolgozása kapcsán is alkalmazhatnak olyan megoldásokat – akárcsak a gépi ismeretszerzés -, melyek alternatívát kínálnak az információk jóval összetettebb és alaposabb vizsgálatát.

A kutatómunka sikerének az a kulcsa, hogy eredményes legyen az kooperáció a biológusok és az informatikusok közt. Ha ez funkcionál, akkor ezen a zónában is megvalósulhat a Microsoft küldetése: az, hogy hozzásegítse a Föld az összes lakóját és szervezetét, hogy többre legyen képes.