Piliscsabai családi ház nyerte a Média Építészeti Díját

Piliscsabai családi ház nyerte a Média Építészeti Díját

Őrfi József saját maga tervezte és építette piliscsabai családi háza nyerte létesítmény kategóriában a Média Építészeti Díját. A tervek közt Takács Gyula finnországi skanzenépülete lett a nyertes.

Őrfi József saját családi házát bővítette ki, a tervezést és a kivitelezést is ő csinálta. A tervezésnél releváns szempont volt az olcsó anyagok használata, amivel az építész a szakmai bírálók tetszését is kiérdemelte.

Terv kategóriában az ez évi zsűri Takács Gyula finnországi Seurasaari skanzen fogadóépületét díjazta. Az építész két éve azért költözött Finnországba, hogy egész mélységében megismerhesse a finn faépítészetet.

A zsűri különdíját a Palatinus fürdő rekonstrukciójával az Archikon nyerte. „A település 21. századi formában kapta vissza ezt a műemléket” – indokolták döntésüket a zsűriző újságírók.

A médiazsűri mellett a nagyérdemű is kiválasztott egy győztes épületet, azonkívül tervet: az eseményen részt vevő nézőközönség szavazatai alapján a megvalósult létesítmények közül Vas Norbert, Pozsár Péter és Varsányi András algyői családi háza nyert, ameddig a tervek közül Takács Gyula finnországi skanzenépülete kapta a közönségdíjat is.

Az Index különdíjára online lehetett szavazni, ez alapján is Őrfi József kapta az elismerést, emellettés az Európa Design Belsőépítészeti Különdíját is az ő háza kapta. Az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját a paksra tervezett városrész lakónegyedének terve, Péterffy Miklós, Deli Brigitta, Dőry Bálint, Müller Dóra és Szabó Dániel munkája nyerte.

Idén másodjára osztották ki a Lechner Tudásközpont Legjobb 1945 után Épült Ház Rekonstrukciója Különdíját, amit Flachner Szilvia és csapatának munkája, a keszthelyi Vasútállomás nyert meg.

A gálaesten a kiválasztott épületeket és terveket alkotóik mutatták be pompázatos prezentációkban és filmekben. A rövid ismertetőket a médiaszereplőkből álló zsűri (a Forbes, Index, HVG, Heti Válasz, Mandiner, HírTV, TrendFM, Karc FM és Turizmus Trend/Résztvevő & Hotel képviselői) értékelései, azonfelül három szakmai bíráló, Beleznay Éva urbanista, építész, Dúll Andrea környezetpszichológus és Somogyi Krisztina vizuáliskörnyezet-kutató, építészetkritikus elemzései követték.

A díjátadó tradícióknak megfelelő része a mesterek köszöntése, mindent összevetve idén Csomay Zsófia Ybl-díjas építészt, belsőépítészt, tanácsos művészt köszöntötték, aki a női építészek fontosságáról, a rájuk a szakmában váró kihívásáról beszélt.

A díjat a legrangosabb magyar online építészeti napilap azzal a céllal valósította meg, hogy az építészetet közelebb hozza és érthetővé tegye a laikusok részére is. Ennek érdekében idén is közéleti és kulturális újságírókból álló zsűrit kértek fel, hogy a szélesebb nyilvánosság szemszögét képviseljék a versenyben, mindemellett megkérték a Szónok Születik Retorikaiskolát, hogy az építészek téralkotásban megszerzett jártasságát segítsenek kiegészíteni olyan készségekkel, amelyek egy pár perces előadást élvezetesebbé és világosabbá tehetnek.

A 13. Média Építészeti Díja átadóján megemlékeztek az alapító, Pásztor Erika Katalinról is, aki október 30-án hunyt el.