Párizsban Yves Saint Laurent-, Londonban Cézanne-kiállítás nyílik 2022-ben

Párizsban Yves Saint Laurent-, Londonban Cézanne-kiállítás nyílik 2022-ben

Párizsban az Yves Saint Laurent-re emlékező tárlatot, Firenzében a Donatello-kiállítást, Chicagóban és Londonban ugyanakkor egy nagyarányú Cézanne-kiállítást ajánlott a nézők figyelmébe az Artnewspaper.com művészeti portál, amely 2022-es év kihagyhatatlan kiállításairól számolt be.

Hatvan évvel ezelőtt került a kifutóra az első divatbemutató Yves Saint Laurent (YSL) kollekciójával. Erre az évfordulóra emlékezve fogott össze hat párizsi múzeum, amelyekből egykor a francia tervező inspirációt merített, hogy kreációit olyan művészek alkotásaival párosítsák, mint Mondrian, Picasso, Matisse, Bonnard és Dufy.

A 15. századi firenzei szobrászt, Donatellót egykor „a mesterek mestereként” emlegették. Már csaknem 40 éve nem volt olyan nagyarányú prezentáció, amit a szobrász munkáinak szenteltek volna. Márciusban Firenzében, a Palazzo Strozziban és a közeli Museo Nazionale del Bargellóban, ahol a szobrász legjelentősebb gyűjteménye, köztük a Dávid-szobra érzékelhető, átfogó tárlat nyílik Donatello alkotásaiból. A kiállítás kisebb variációja szeptemberben a berlini Gemäldegalerie-ben, jövőre ugyanakkor a londoni Victoria and Albert Museumban lesz érzékelhető.

Az Art Institute of Chicago és a londoni Tate Korszerű az utóbbi évtizedek legnagyobb Paul Cézanne-kiállítását rendezi meg. A Cézanne elnevezésű bemutató a művész egész pályafutását felöleli. Chicagóban, ahol a prezentáció május centrumában megnyílik, 90 olajfestményt, 40 papírra készült alkotást és két vázlatfüzetet mutatnak be, Londonban ugyanakkor októbertől 70 olajfestményt és 18 papírképet láthat a nagyérdemű.

Documenta Fifteen címmel rendezik meg a planéta talán nagyhatású mai művészeti kiállítását június 18. és szeptember 25. közt a németországi Kasselben. A kiállítást a pandémia okán szervezték erre a megszokottnál későbbi időpontra. Az artnewspaper.com cikke alapján a ruangrupa indonéz művészeti kollektíva által kurátorként jegyzett bemutató éppúgy korunk tükörképe lesz, mint az ötévente megrendezésre kerülő nagyfokú prezentáció korábbi kiadásai.

mti