Őszi Kulturális Fesztivált rendeznek Szegeden

Őszi Kulturális Fesztivált rendeznek Szegeden

Hat hét alatt, hatvanöt helyszínen csaknem háromszáz program, kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket az Őszi Kulturális Eseményen, amelyiknek megnyitóját hétfőn rendezik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épületében – tájékoztatta az intézmény közkapcsolati igazgatósága a sajtó képviselőit.

A több mint egy hónapig tartó parádé célja, hogy az felsőfokú intézményben funkcionáló művészeti csoportok és művészi ambíciókkal büszkélkedhető hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozhassanak be az egyetem és Szeged közönsége előtt. A rendezvénysorozatot évről évre úgy állítják össze, hogy esély alapján minél szélesebb kultúrkörből merítsenek, és minden korosztálynak, érdeklődési körnek nyújtsanak programlehetőséget.

Már a parádé megnyitója előtt, hétfőn folytatódik egy kivételes programsorozat: a Vers Délben. Minden nap az SZTE Rektori Hivatalának bejáratával szemben, a Szent-Györgyi Albert szobornál délben egy egyetemi polgár – hallgató, tanító, dolgozó – vagy egy szegedi lakos elmondhatja, felolvashatja, előadhatja egyik kedves versét.

Az egyetem Rektori Épületének aulájában hétfőtől érzékelhető Csákány Lóránt orvostanhallgató fotókiállítása. A expo és egyben a rendezvény esti megnyitóját fényfestés követi, melyet szabadtéri koncertek is kísérnek.

A színvonalas összművészeti rendezvény kínálatában komoly- és könnyűzenei hangversenyek, koncertek, film- és könyvbemutatók, színházi előadások, kiállítások, irodalmi-közéleti beszélgetések is megjelennek.

Kedden a Szegedi Szimfonikus Zenekar Tóth Péter szerzői estjével várja a közönséget a Korzó Zeneházban, ahol első ízben csendül föl az egyetem zeneművészeti kara dékánjának In Memoriam Erkel Ferenc című műve.

Szerdán rendezik meg a bölcsészkaron a Magyar Könyvkiadók Napját, amelyen a könyvbemutatók mellett például kerekasztal-beszélgetést rendeznek az e-könyvek terjedéséről és hatásairól.

Október 11-én tartják a folyamatosan szerfelett felkapott színházi nyílt napot, amelyen a teátrum máskor rejtett zugaiba is bepillanthatnak a látogatók, vagy akár tánc- és beszédtechnika-órán is részt vehetnek.

mti