Online feladatbankkal támogatja az informatika érettségire készülő diákokat a Neumann Társaság és az ELTE

Online feladatbankkal támogatja az informatika érettségire készülő diákokat a Neumann Társaság és az ELTE

Internetes feladatbankkal támogatja a Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Kara a programozás érettségire készülő tanulók, ezenkívül az őket felkészítő oktatók tevékenységét.

A Neumann Társaság információja alapján a Mester. inf. elte.hu című honlap adatbázisa a 2005 és 2017 közti minden közismereti emelt és szakmai programozás érettségi feladatot magába foglalja. Az oldalra a tanulók hat különféle programnyelven feltölthetik a kódjukat, a szerver ugyanakkor önműködően kiértékeli a munkájukat. A rendszerben a oktatók nyomon követhetik diákjaik tevékenységét.

Az oldalt eredendően hétköznapi felhasználásra fejlesztette a Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Kara: konkrétan arra tervezték, hogy programozási feladatokat gyakorolhassanak rajta a programozás érettségire vagy tanulmányi versenyre készülő tanulók.

A honlapon eltérő nehézségű feladatok válnak hozzáférhetővé: a programozás alapjainak gyakorlását segítő példák, ezenfelül a középhaladó szintű gyakorlatok mellett a programozási versenyekre és az internacionális informatikai diákolimpiára való készüléshez haladó szintű feladatokat is meg lehet rajta oldani – olvasható a társaság közleményében.

Az oldalra a tanulók Google-fiókkal regisztrálhatnak, a feladatok megoldását magába foglaló forráskódokat C, C++, C#, Java, Pascal vagy Python programnyelveken tölthetik fel. Ezt követően a szerver önvezérelten kiértékeli a tanulók megoldásait, és azonnali visszajelzést kaphatnak a teljesítményükről.

A honlapra nem kizárólag tanulók, de oktatók is regisztrálhatnak, akik Horváth Gyulától, a Neumann Társaság tehetséggondozási szakosztályának alelnökétől (horvath. gyula.hu@gmail.com) e-mailben igényelhetnek tanári jogosultságot a rendszerhez. Ezt követően az oldal adminisztrációs felületén saját tanulócsoportokat alakíthatnak ki, és szakadatlan nyomon követhetik a tanulók feladat megoldásait, de még házi feladatot is adhatnak számukra, és ellenőrizhetik annak elkészítését is.

Mivel az informatikából érettségizni készülőknek az iparág fejlődéstörténetét, Neumann János életművét és a Neumann-elveket is ismerniük kell, a honlapról az ehhez létfontosságú tananyagokat, segédleteket is le lehet tölteni.

Az információ alapján a Neumann Társaság csatlakozott a Digitális Összefogás akcióhoz, aminek keretében másfajta technikákkal is támogatja a lakosságot a koronavírus-fertőzés alatt. A oktatók részére távoktatásban hasznavehető ötleteket magába foglaló digitális tananyagot nyújt honlapján, a titkarsag@njszt.hu címre küldött informatikai problémák elhárításában mindazonáltal a társaság szakértői segítenek. Ugyancsak a társaság oldaláról térítésmentesen tölthető le közösségimédia-tananyag, a koronavírussal kapcsolatos átverések kivédésében ugyanakkor az IT biztonsági tananyag ismeretei segítenek.

mti