Ókori freskókat fedeztek fel egy volt veronai mozi alatt

Ókori freskókat fedeztek fel egy volt veronai mozi alatt

A Pompejiben feltártakhoz hasonló freskókkal díszített falú ókori helyiséget fedeztek fel egy volt veronai mozi alatt – írták a helyi lapok.

Egy hajdani veronai mozi pincéjében végzett ásatások – sok más mellett – egy beomlott mennyezet maradványait és egy tűzben elszenesedett fabútort is találtak egy szobabelsőben, melynek falain az élénk színű freskók is fennmaradtak.

Az első nyomok után 15 évvel kezdték el az ásatást, amikor is kiderült, hogy Verona római kori alapjai fantasztikus kincseket rejtenek. Úgy tűnik, a maradványok ugyanazon okból maradtak fenn érintetlenül, ami a helyiség pusztulását okozta: a tűzvész folytán.

A lángok tehették lakatlanná a helyiséget, amely élénk színű freskóival most újra napfényre került, és aminek elemei, ráadásul pusztulása kicsiben az ókori Pompeji romjaira figyelmeztet – idézte az Il Resto del Carlino a veronai műemlékvédelmi felügyeletet.

Az egykori Astra mozi új tulajdonosainak felújítási projektje esetén a díszített padlóban és a falakban is felfedezték a római kori fűtőberendezéseket.

mti