Nyolcvan év után tért haza Szinyei elveszettnek hitt festménye

Nyolcvan év után tért haza Szinyei elveszettnek hitt festménye

Nyolcvan év után került vissza Magyarországra Szinyei Merse Pál Vitorlás a Starnbergi-tavon című, korai festménye, amellyel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) november 12-től várja az érdeklődőket, nagyarányú Szinyei-kiállításán találhatja szemben magát a nézők.

Több mint harminc éve, 1990-ben nyílt utoljára átfogó Szinyei-kiállítás Budapesten, az MNG így a művész születésének a 175. és halálának 100. évfordulója alkalmából 2020-ra tervezett magasfokú tárlatot, ezt viszont a pandémia meghiúsította – idézte fel a hazatért festmény sajtóbemutatóján az intézmény akadémiai főigazgató-helyettese.

Szücs György viszont kijelentette még, hogy a halasztásnak hála több kivételes darabbal bővülhetett a bemutatandó anyag. Mint amilyen a Vitorlás a Starnbergi-tavon című festmény, amely ezelőtt a Szépművészeti Múzeum tulajdonában volt, 1944-1945 fordulóján ellenben a gyűjtemény nyugatra menekítése esetén eltűnt, és egészen mostanáig lappangott.

A kis méretű alkotást a közelmúltban egy amerikai hagyatékban találta meg Szarvasy Mihály magyar származású, New York-i műgyűjtő, aki megszerezte és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Gyűjteményének adományozta, ezt követően a New York-i magyar főkonzulátus segédkezésével haza is juttatta Szinyei Merse Pál festményét – közölte a főigazgató-helyettes.

Szücs György hangoztatta, hogy becslései alapján az alkotás műtárgypiaci értéke 20-30 millió forint körül lehet.

Hessky Orsolya, a készülő Szinyei-kiállítás kurátora felidézte azt, hogy 1867-ben Szinyei Merse Pál a müncheni Képzőművészeti Akadémián, Carl von Piloty mesés osztályában tanult. Nem akart viszont csatlakozni az ekkoriban divatos akadémikus festészeti irányzatokhoz, ehelyett belevetette magát a természet tanulmányozásába, mindent összevetve gyakran alkotott a München közeli Starnbergi-tó szélén is.

Míg a plein air festészet technikáit kikísérletezte, Szinyei nagyon sok kis méretű festményt hozott létre. Ezek egyik legjobb kinézettel rendelkező példája a Vitorlás a Starnbergi-tavon című munka is, amely az emblematikus főműhöz, a Majálishoz vezető út egyik első lépésének is tekinthető – hangoztatta Hessky Orsolya.

A Magyar Nemzeti Galéria Kép és kultusz – Szinyei Merse Pál művészete címmel november 12-től várja az érdeklődőket kiállítása csaknem 120 műalkotást felvonultatva vizsgálja ezután kép és kultusz összefüggéseit Szinyei életművében.

mti, fotó: Soós Lajos