Nyárindító fesztivál a berlini magyar kulturális intézetben

Nyárindító fesztivál a berlini magyar kulturális intézetben

Formabontó esemény kezdődik a berlini magyar kulturális intézetben (Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Berlin, CHB), az ötnapos nyárindító programban lesz egyebek közt zenei performansz a konyhában, szabadtéri mozi a belső udvarban, és analóg tévéken át kommunikáló zenészek adnak koncertet.

A CHB információja alapján a FORMS (Formák) című rendezvénysorozat az intézmény minden évben tartott fesztiváljainak sorába illeszkedik, amelyek együttes ernyőt ajánlanak a visszatérő programok részére. A 2016-os RITUALS (Rituálék) rendezvény után másodikként megszervezett FORMS a CHB hároméves tematikus koncepciójára reflektál, amely 2016-ban a káosz, az idén az újrarendeződés, jövőre mindazonáltal a rend és rendszer kettőségére összpontosítva határozza meg a tematikus spektrumot.

Az intézményt 2015 óta vezető Kopek Gábor igazgató koncepciója a folyamatalapú alkotásra, az interdiszciplináris helyzetekre és az internacionális együttműködésekre épül. Ennek fényében zajlanak azok a visszatérő, a FORMS-hoz is hozzátartozó programok, mint a Montag Modus performansz-eseménysorozat, vagy a magyar és internacionális zenészekkel negyedévente szervezett zenei rezidenciaprogram, a Spirális Rezidenciák.

Az ez évi központi téma, az újrarendeződés jegyében az eltérő művészi kifejezésmódok közti áthatásokat, összhangzásokat kutatják. Az eseményen olyan magyar szerzők vesznek részt, mint az önálló installációt építő fővárosi DoN’t Eat Group, Bogádi Csaba direktor, Kreif Zsuzsanna és Turai Balázs animációs rendezők, a Teleport Galéria vagy a magyarországi zenei élet eltérő spektrumait képviselő Mikolai Martin, Juhász Gábor és Karányi Dani. A érdeklődők a nagyon sok hazai alkotó mellett találkozhatnak például Jule Flierl német performanszművésszel, Beatrix Joyce és Michela Filzi jelenkori táncosokkal, Joel Holmes és Desney Bailey muzsikusokkal.

A CHB ismert programjai mellé a rendezvény közepette új események sorakoznak fel, amelyek megvalósulásában releváns funkció jut az intézmény Berlin centrumában álló épületének. A berlini Performing Arts Festivallal kooperálva szokatlan helyszínen, a földszinti konyhában kerül sor a francia Lyllie Rouviere és a lengyel Ewa Dziarnowska performanszára, az létesítmény udvarán mindazonáltal első alkalommal szabadtéri mozit rendeznek be, ahol éjszakai filmvetítéseket tartanak.

A program más módon is összefonódik a CHB-val: a nemrég Németország legnélkülözhetetlenebb költői díjával, a Peter Huchel-díjjal kitüntetett Kalász Orsolya és a bemutatkozó német kötetével a legjobbak közé sorolt Tóth Kinga, sőt még a HubaVazul zenei duó estjének középpontjában az Ómagyar Mária-siralom áll. A nyelvemléket Gragger Róbert találta meg, aki Klebelsberg Kuno kultuszminiszter hozzájárulásával 1924-ben megalapította a CHB-t – emelték ki a közleményben.

mti