Névre szóló ülőhelyeket találtak a pergamoni amfiteátrumban

Névre szóló ülőhelyeket találtak a pergamoni amfiteátrumban

A társadalom elitjének névre szóló ülőhelyeit fedezték fel a törökországi Pergamon – ma Bergama – településének amfiteátrumában.

Az ásatások 2018 óta folynak az 1800 éves amfiteátrumban, amely azért olyan vonzó a régészeknek, mert roppant módon hasonlít a római Colosseumra (Amphiteatrum Flavium).

A felfedezést a Német Régészeti Intézet és a Berlini Műszaki Egyetem építészeti intézete TransPergMicro projektje részeként tették, amit a török kulturális és turisztikai minisztérium is támogat – írta a livescience.com.

Az amfiteátrumban galdiátori és állatviadalok folytak a Kr. u. 2. században, de kivégzéseket is hajtottak végre, továbbá újrajátszottak tengeri ütközeteket. A most feltárt „V. I. P. -zóna” a mai sport- vagy mulattató létesítmények több ülőhelyes boxaihoz hasonlít.

A pergamoni amfiteátrum arénája hatalmas volt, hogy megelőzze a régió többi települését, köztük Epheszoszt és Szmirnát – mondta Felix Pirson, a német Régészeti Intézet igazgatója.

„Fel akarták építeni a római Colosseum mását, amit a társadalom minden rétegébe tartozó emberek látogattak. A felső osztályok tagjainak, az úrias családoknak saját boxaik voltak, a nevüket is bevésték a kőfülkék falába” – indokolta.

Eddig öt privát boxot tártak fel a pergamoni amfiteátrumban, ahol még folynak a kutatások.

A szakemberek figyelmét egy másik részlet is megragadta: latin neveket találtak görög betűkkel leírva. Úgy vélték, lehettek ott olyan emberek Itáliából, akinek saját helyet biztosítottak a pergamoni amfiteátrumban.

Az újonnan feltárt leleteket az izmiri Bergama Múzeumban fogják kiállítani, az ásatások idén fejeződnek be.

mti