Nemsokára kezdődik az Anilogue Internacionális Animációs Filmfesztivál

Nemsokára kezdődik az Anilogue Internacionális Animációs Filmfesztivál

Öt egészestés animáció és harminc rövidfilm száll versenybe az ez évi Anilogue Internacionális Animációs Filmfesztiválon, amit november 29. és december 3. közti időszakban bonyolítanak le az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Kino Café moziban Budapesten.

A rövidfilmek közt versenyez például Orosz Tina Bye-Bye, Mom című rövidfilmje, Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget és Csáki László Pár szó című alkotása is.

Az esemény nyitófilmje a Have a Nice Day című kínai egész estés animáció lesz, amely az Anilogue előtt a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be. Az esemény öt napja alatt több mint 200 új animációs rövidfilmet és 15 egész estés mozit láthat a nézőközönség, köztük a mesés Makoto Sinkaj új alkotását, a Your Name-et, amely Japánban a történelem legnézettebb animációs filmje lett.

Az egészestés filmek közt versenyez a japán Szunao Katabucsi 2016-ban konstruált díjnyertes alkotása, A Föld innenső végén (In This Corner of the World – Kono sekai no katasumi ni), amely egy lány történetét ismerteti. A főszereplő 1944-ben a Hirosima tartományban található kisvárosba, Kurébe költözik, ahol személye nélkülözhetetlenné válik, mivel az amerikai hadsereg intenzív bombázása alatt is felettébb kreatívan tud főzni.

Ali Soozandeh iráni direktor Teheráni tabuk (Tehran Taboo) című rajzfilmje a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójában mutatkozott be, a jeruzsálemi filmfesztiválon FIPRESCI-díjat kapott. Az élő szereplőket mintázó animáció a mai Teheránban játszódik és négy fiatalember sorsát ismerteti, valamint mindannyian elkeseredetten keresik a szabadságot és boldogságot, míg az elnyomó iszlamista társadalom tabuit feszegetik.

A japán Ito Naojuki A saját hangod (Your Voice – Kimikoe) című alkotásában a 16 éves főszereplő egy tengerparti településben él és még állandóan elhiszi nagymamája történetét, ami alapján a szavaknak lelkük van. A belga Arthur de Pins és a francia Alexis Ducord Zombillenium című filmjében egy szokatlan vidámpark jelenik meg, ahol csak igazi vérfarkasokat, vámpírokat és zombikat alkalmaznak.

Az ez évi Anilogue nagyszámú gyerekprogrammal is számít a nagyközönségre, a Makám együttes példaként animált látványkoncerttel készül – írták a tájékoztatóban.