Nagy tudású parkolórendszer, VR-alapú biztonságtechnikai nevelés, jelnyelvi felismerő rendszer

Nagy tudású parkolórendszer, VR-alapú biztonságtechnikai nevelés, jelnyelvi felismerő rendszer

Tizenkét modernizált kutatás-fejlesztési projekt indul a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán a Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogram keretében. A mérnökhallgatók által jegyzett akadémiai projektek valós iparági és társadalmi problémákra keresnek megoldást a legkorszerűbb tudományos feljesztések eredményei – ezáltal a mesterséges intelligencia (MI), vagy a virtuális valóság (VR) – segédkezésével. Például nagy tudású parkolórendszert, a siketeket segítő jelnyelvfelismerő alkalmazást fejlesztenek, okospólókat felhasználva csoportok fizikai paramétereit – példaként katonák állóképességét – monitorozó megoldást hoznak létre, ráadásul egy olyan VR-alapú szimulációt is készítenek, amely az építőipari munkásokat támogatja a biztonságosabb munkavégzésben.

Tizenkét modernizált, technológiai kutatás-fejlesztési projekt indulhat el rövidesen a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara hallgatóinak részvételével a Huawei SEEDs kiválósági ösztöndíjprogram keretében, miután kiválasztották a legjobb, finanszírozásra ajánlatos munkaterveket. A Huawei több tízmillió forintos pénzalapjából a leendő mérnökök az egyetem mentortanárjainak segédkezésével dolgozták ki és valósítják meg projektjeiket, amely egy-egy iparág, vagy társadalmi csoport valós problémáira nyújtanak a modern műszaki megoldás hozzájárulásával megoldást.

Fókuszban a mesterséges intelligencia: okospólók és jelnyelvi felismerő rendszer

Az ösztöndíjra bármilyen modernizált ötlettel lehetett pályázni, viszont a benyújtott tervek több esetben a mesterséges intelligenciára (MI) épülnek. Ilyen az a projekt, amely az okospólót viselők fizikai paramétereinek csoportos monitorozását szolgáló rendszer kiépítését tűzte ki célul. Az okos ruhadarabok főként az egyéni egészségmegőrzésre használatosak, viszont lehetnek olyan helyzetek – példának okáért a katonaságnál –, ahol több személy életfunkcióinak egyidejű monitorozására van szükség, és korrekten ismerni kell az egyes emberek aktuális fizikai állapotát. Ebben nyújt segítséget a pályázat keretében kiépítendő rendszer, amely az adatgyűjtésen túl a tudományos-fantasztikus filmekben látott kijelzőfelületekhez hasonlóan megjeleníti egy együttes küldetésben résztvevő szereplők életjeleit. A csoport tagjairól a pólóban felfedezhető szenzorok gyűjtik az adatokat, amelyek viselőjük okostelefonján át egy központi adattárba továbbítják az információkat. Ezt követően egy webes alkalmazás biztosítja a vizualizációt, mindent összevetve korrekten megállapítható, hogy milyen újabb terhelést képes elviselni az alany szervezete.

Ugyancsak a támogatott projektek közt megjelenik egy neurális hálózat alapú jelnyelvi felismerő rendszer fejlesztése, amely felismeri a statikus, azonkívül dinamikus jelnyelvi elemeket, ezáltal megkönnyítheti a siket, nagyothalló vagy beszédfogyatékos emberekkel való kommunikációt. A munkaterv része egy tanításhoz felhasználható adatbázis létrehozása is, amit más tudósok vagy fejlesztők használhatnak a későbbiekben.

VR modern műszaki megoldás az építőiparban és okos parkolórendszer a pécsi kampuszon

Az építőipari balesetek csökkentését szolgálhatja az az továbbfejlesztett fejlesztés, amely a virtuális valóság (VR) kínálta lehetőségeket építi be a biztonságtechnikai oktatások anyagába. Napjainkban a munkások biztonsági oktatása mindenekelőtt a létfontosságú védőeszközök, felszerelések helyes alkalmazására terjed ki, a munkaszervezésből adódó problémákra kevésbé fordítanak figyelmet. Ehhez nyújt megoldást az építés helyszíni organizációjának szimulálása VR technológiával, amely hatékonyabb információátadást és újfajta tanulásra, bemutatásra, tervezésre nyújthat lehetőséget, mindent összevetve csökkentve a lehetséges balesetek esélyét.

A nyertes pályázatok közé sorolható sőt még a Pécsi Tudományegyetem kampuszán egy nagy tudású parkolórendszer létrehozására, illetve ahhoz kapcsolódó alkalmazás fejlesztésére vonatkozó munkaterv is. Az egyetemi parkoló lezáratlansága, és a kiépített rendszer hiánya mindennapos gondot okoz az ott dolgozók és diákok részére. A projekt célja, hogy létrehozzanak egy rendszámokat leolvasó- és feldolgozó rendszert, mellyel egy nyilvántartásból lekérdezve biztosítható a parkolásra jogosult személyek férőhelye, és az illetéktelenek távoltartása. A parkolórendszerhez egy mobilapplikációt is fejlesztenek, amellyel gond nélkül felvehetik a nyilvántartásba gépjárműveiket az érintettek és ellenőrizhetik a szabad férőhelyek számát gombnyomásra.

„A meglehetősen színes és összetett K+F projektek jól mutatják, hogy milyen innovációs ereje van az egyetemi hallgatói kutatómunkának” – hangoztatta Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója. „- Több ösztöndíj- és tehetségprogrammal segítjük a magyar mérnökképzést, és továbbá fontosnak tartjuk, hogy a legkorszerűbb iparági technológiákkal és kellékekkel is megismertessük a hallgatókat. Ezek azok a modern műszaki megoldások, amelyeket a jövendőbeli munkaadóik is alkalmaznak, és ez a diploma megszerzését követően számottevő előnyhöz juttatja őket a munkaerőpiacon, kiegészítve a már megszerzett egyetemi tudást.”