Művészeti legeket tár a közönség elé a Munkácsy Mihály Múzeum új időszaki kiállítása

Művészeti legeket tár a közönség elé a Munkácsy Mihály Múzeum új időszaki kiállítása

A képzőművészeti gyűjtemény legjeit ismerteti a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum új időszaki kiállítása, az október 31-ig érzékelhető Művészeti LEGmustra.

Gyarmati Gabriella művészettörténész, a kiállítás kurátora a sajtó képviselőinek hangoztatta, hogy olyan alkotások kerültek egy térbe, amelyek közt igazából semmilyen kapcsolat nincs.

Van olyan eset, amikor az alkotás, és van olyan régiség, amelyiknek tekintetében maga az alkotó kivételes. Vannak emberi sikertörténetek és hullámvölgyek, méretbeli szélsőségek és politikai áldozatok. Láthatóak közismert és rejtőzködő szerzők munkái, és olyanok, akiket az utókor úgyszólván elfelejtett, mindazonáltal korukban az első vonalbeli sztárművészek sorába tartoztak.

A szelekció különlegességét nem kizárólagosan az adja, hogy a műtárgyak valamilyen vonatkozásban rettentően mások, kiemelkedőek; hanem az is, hogy java részét a nagyérdemű még soha nem, vagy mindössze egy-egy rövid időszaki tárlaton láthatta évtizedekkel ezelőtt – fejtette ki.

Gyarmati Gabriella kijelentette, hogy a legnagyobb a békési Jantyik Mátyás Búzaszentelés című festménye a maga 3×4,5 méteres méretével. Az alkotó három éven át dolgozott rajta, harminc életnagyságú figurát megjelenítve. 1899-ben állították ki Budapesten, a művet, amit eddig feltekerve tartottak a raktárban, mindent összevetve első alkalommal tárul a múzeum vendégei elé.

A legkisebb a Csolnakázók elnevezésű, 8-szor 12 centiméteres biedermeier festmény, amely egy csónakázó szerelmes párt megrajzol.

A legrejtélyesebb alkotás Tóth Menyhért nevéhez fűződik. Ez esetben a művész pályafutása rejtélyes: volt időszak, amikor felhagyott az alkotással, és mezőgazdasági munkákból és szobák mázolásából élt.

A legnagyvonalúbb támogatás Fajó Jánoshoz kötődik. A geometrikus művészet békéscsabai nagymestere egy komoly értéket képviselő szitanyomat-kollekciót ajándékozott a múzeumnak.

A legfrissebb mű, amely mindössze egy-két nappal a tárlat rendezése előtt került a múzeum gyűjteményébe, Kiss Ilona alkotása. A művész egyéni igényeknek megfelelő technikával, megoldásokkal és anyaghasználattal jeleníti meg a magyar irodalom egyik legjelentősebb költőjét, Arany Jánost.

A legnagyobb utat megtett alkotás egy Nyugat-Afrikából származó vállmaszk, amely amerikai kitérő után Jankay Tibor hagyatékának részeként érkezett Békéscsabára.

A legkétértelműbb a Hasis elnevezésű, Lóránt János Demetertől származó mű, amely egyidejűleg szemléltet pirult arcot és női akt torzót, de a néző személyiségétől függ, melyiket veszi észre első alkalommal.

A legnagyobb presztízsvesztésen egy Ezüst György által festett Lenin-portré esett át az elmúlt időszakban.

Életében a legtöbb festményt Miklós István adta a múzeumnak. A 71 temperakép java része eddig nem szerepelt tárlaton, most az Ebédidő című alkotást állították ki.

Hantai Simon több tekintetben is csúcstartó, egy műve 4,4 millió euróért kelt el egy aukción, amivel rekorder a magyar vagy magyar származású szerzők közt.

A legtragikusabb sorsú művész a németországi Mundelsheim művésztelepén műtárgyszállítás közben életét veszítő Gubis Mihály. Az ő életművét Szarvasszék című díjnyertes művével idézik meg a tárlaton.

A legértékesebb régiség Munkácsy Mihály A zongoralecke című festménye, amelyiknek több százmillió forint az eszmei, és ugyanennyi a forgalmi értéke. A mű nem az időszaki kiállítótérben, hanem az Egy géniusz diadala című kiállításban nézhető meg – fejtette ki Gyarmati Gabriella.

Bácsmegi Gábor múzeumigazgató a sajtó képviselőinek hangoztatta, hogy az előző években jellemzően külsős művészek kiállításait mutatták be, a képzőművészeti gyűjtemény kincseit közel 20 éve nem volt potenciál megismertetni a közönséggel, mindazonáltal az ajándékozás vagy vásárlás révén sokat gyarapodott. Az aktuális kiállítással ezen óhajtanának változtatni. A korszerű időszaki bemutató egy ízelítő, tulajdonképpen egy előétel, a következő években szeretnék még több rejtett kincsről lerántani a fátylat – nyilatkozott.

mti