Múlt évben is növelte forgalmát és nyereségét a Huawei

Múlt évben is növelte forgalmát és nyereségét a Huawei

Erőteljesen fokozta forgalmát és nyereségét előző évben a kínai Huawei Technologies informatikai, mobil távközlési berendezésgyártó és szolgáltató konszern. A társaság az későbbi egy évtizedben az előzőhöz képes negyven százalékkal tervezi növelni kutatási-fejlesztési kiadásait.

A Huawei Technologies előző évben 603,6 milliárd jüan (92,5 milliárd dollár), az előző évinél 15 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 47,5 milliárd jüan (7,3 milliárd dollár) nettó nyereséget ért el.

A legnagyobb forgalmat, 297,8 milliárd jüant (45,7 milliárd dollár) a konszern távközlési berendezés üzletága bonyolította múlt évben, 2,5 százalékkal magasabbat a 2016-osnál.

A legnagyobb, 35 százalékos növekedést azonban az egyebek közt a felhőszolgáltatásokkal, big data és adatközpont szolgáltatásokkal, azonkívül a dolgok internete (IoT) modern műszaki megoldás fejlesztésével munkálkodó vállalati üzletág érte el 54,9 milliárd jüan (8,4 milliárd dollár) bevétellel.

A konszern okostelefonokat és másfajta számítástechnikai eszközöket fogalmazó vásárlói üzletága is jó eredményt ért el: forgalmát 153 millió okostelefon értékesítésével 31,9 százalékkal 237,2 milliárd jüanra (36,4 milliárd dollár) növelte.

Az informatikai-távközlési konszern a következő években még a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektet kutatási-fejlesztési erőfeszítéseinek fokozására, így az jövőbeni egy évtizedben minden évben 10 milliárd dollárt fordít annak finanszírozására. Az elmúlt egy évtizedben a Huawei közel 61 milliárd dollárt fordított kutatás-fejlesztésre.

A konszern soros vezérigazgatója Ken Hu közölte, hogy a Huawei 2018-ban a dolgok internete (IoT), a számítástechnikai felhőszolgáltatások, a mesterséges intelligencia (AI), emellett a jövőbe mutató (5G) mobil modern műszaki megoldás fejlesztésére és elterjesztésére összpontosítja fejlesztési erőfeszítéseit.

mti