Most Zágráb centrumában is síelhetünk

Most Zágráb centrumában is síelhetünk

A horvát főváros újabb turisztikai látványossággal gyarapodott januárban, miután múlt évben kiérdemelte a Európa legszebb karácsonyi vására címét: Zágráb centrumában ugyanis óriás-műlesikló pályát építettek.

A 165 méter hosszú és 8 méter széles sípálya már használható, a zágrábi katedrális elől indul és a Jelasics téren ér véget.

A vasszerkezetből összeállított konstrukcióra harminc kamionnyi, mintegy 400 tonna műhavat terítettek, amelyet a közeli síközpontban állítottak elő. A műhó állítólag akár plusz tíz fokig is kitart.

A sípályán szlalomversenyeket is terveznek, de január 5-étől 15-ig bárki válthat jegyet és síelhet a pályán. A gyerekek síleckéket is vehetnek helyi oktatóktól. Síbemutatót tart több híresség is, köztük Ivica Kostelic olimpiai ezüstérmes, világbajnok horvát alpesi síző.

Az elgondolás a Horvát Síszövetségben született meg. Vedran Pavleknek, a szövetség elnökének állítása szerint ezáltal akartak megemlékezni a Nemzetközi Síszövetség (FIS) világkupa-sorozatának 50. évfordulójára. A tervek Milan Bandicnak, Zágráb polgármesterének is tetszettek, aki zöld jelzést adott az óriás-műlesikló pálya megépítéséhez – mondta Pavlek.

A horvát főváros azután vált igazán látogatottá, hogy 2013-ban az ország belépett az Európai Unióba. Onnantól az Adriai-tenger partvidéke mellett egyre több turista keresi fel Zágrábot is. A 790 ezer lakosú horvát fővárosban valamivel több mint 60 ezer turista várta az újévet.

mti