Mitől alszik rosszul a gyerekem?

Mitől alszik rosszul a gyerekem?

Amikor vannak olyan reggelek, hogy szinte alig tudunk felkelni az ágyunkból és elindulni lefőzni a kávénkat, akkor mindannyiunk számára egyértelmű, hogy valami nem hagyott minket aludni az éjszaka. A nagy részére persze könnyű emlékezni ezeknek az eseményeknek: hajnalig tartó szülinapi mulatság volt a szomszédban, óriási vihar, szélfújás érte el a városunkat és még lehetne sorolni. Vannak olyan dolgot azonban, amik egyáltalán nem egyértelműek: ilyen például az, hogy nem jó a fekvőfelület, amin álomra hajtjuk esténként a fejünket. Rosszul támasztja meg a derekunkat, hátunkat. Túl kemény, túl puha, vagy éppen olyan anyagból van, amire enyhe (a súlyosabbat azért könnyű észrevenni) allergiás tüneteket produkálunk.

Némi utánajárás után ki tudjuk deríteni, hogy mi a valódi bajunk, de vajon a gyermekeinknél is felvetődnek-e ugyanezek a kérdések. A kicsiknek sok mindenben hasonlóak az igényeik a mieinkéhez, de ha valami mégsem jó, sokkal kevésbé tudják elmondani nekünk, hogy valójában mitől nem alszanak jól.

A kisemberek speciális gyerekmatracot igényelnek
A kisemberek speciális gyerekmatracot igényelnek

Nem véletlen, hogy a piacon a legtöbb gyártónál megjelentek a kicsiknek szánt gyerekmatracok, amik rendszerint kókuszból készülnek (ettől egy kicsit keményebb lesz a fekvőhelyük, jobb tartást ad a hátuknak, és nem utolsó sorban természetes alapanyagokból van). De vannak természetesen más, erre a célra kifejlesztett matracfajták is, érdemes körülnézni. Ami a méretet illeti, a 90×160-as a legelterjedtebb, ez a legtöbb esetben bőven elegendő szokott lenni.

Mindenképpen olyan helyen vásároljunk, ahol ki lehet próbálni a termékeket, hogy a kicsik komfortosan viselkedjenek nem csak alvás közben, de más időszakokban is. Már csak az esetleges allergének miatt is fontos kipróbálni őket.