Mindent összevetve lesz hosszú életű a mosógép

Mindent összevetve lesz hosszú életű a mosógép

Itt a tavasz, mind többen és többen vágnak bele nagytakarításba, hogy otthonukat felfrissítsék, tisztábbá tegyék a borongós, szmogos téli időszak után. Az alapos tisztítás közepette nem szabad megfeledkezni a lakóhelyben felfedezhető háztartási nagygépekről, ezáltal a gyakran használt mosógépről sem, amely időről-időre ugyanúgy igényel némi figyelmet. Kékesi Martin, az LG mosógépszakértője nyújt támogatást, hogy pár sima és villámgyors lépést követve úgyszólván újjávarázsoljuk készülékünket.

Magyarországon gyakorlatilag csaknem az összes háztartásban van mosógép, ezeket mindazonáltal heti több mint háromszor, többnyire gazdaságos (eco) módban használjuk – többek közt ezekre mutatott rá az LG közelmúltban végzett, háztartásigép-használati szokásokat is szakember felmérése. Noha az eredmények alapján a magyarok részére kardinális az energiahatékony ruhatisztítás, a szervizesek ismeretei alapján sokan még állandóan elmulasztják a szerkezetük rendszeres karbantartását, tisztítását – mintha meg lennének győződve arról, hogy gépük a vásárlást követően már nem kíván figyelmet.

A valóság ezzel szemben, hogy ezek a konstrukciók is koszolódnak. Egyrészt az öblítő és a mosószer rárakódik a belső alkatrészekre és a dobra, ezek a lerakódások mindazonáltal a ruhákra kerülve idővel foltokat is hagyhatnak. Legalább ilyen releváns problémát jelentenek a gumi ajtótömítésen és a mosószer-adagolóban megjelenő penészlerakódások, amelyek komoly – akár egészségügyi – gondot is okozhatnak.

Néha menjen le egy „üres” program

Ha új mosógépet vásároltunk, kezdésnek feltétlenül futtassunk le egy magas hőfokú, akár 2,5-3 órás mosást. Ezt a műveletet ajánlott félévente, de minimum minden évben megismételni. Lehetőleg a pamut vagy pamut eco programot használjuk, mosószer nélkül, a hőmérsékletet ugyanakkor állítsuk 60-90 fokosra. Annak érdekében, hogy a gép érzékelje, hogy van benne töltet, célravezető egy rég nem használt ruhadarabot vagy rongyot a dobba rakni. Az újabb készülékeken már rendszerint megtalálható egy ún. dobtisztító program, melyet elég csak elindítani, a mosógép ugyanakkor magától tisztító üzemmódba kapcsol, mindent összevetve ugyanakkor már nem létfontosságú semmilyen textilt a dobba rakni. A legkorszerűbb mosógépek tekintetében mindemellett olyan applikációkon át, mint az LG ThinQ emlékeztető üzenetet is kapunk a telefonukra, ha időszerű a tisztítóprogram lefuttatása.

Kerüljük a népi praktikákat

Sokak alapján az ecet csodákra képes, és gazdaságos módja példaként a mosógép tisztításának is. Extrém, de létező eset, amikor valaki a sósavra esküszik. A háztartásunkban vannak olyan helyek, ahol ezek testhezálló tisztítószerek, de fölöttébb meghatározó tudni, hogy a mosógépek nem arra lettek tervezve, hogy ilyen folyadékokkal üzemeljenek. Így ha sokáig akarunk igénybe venni készülékünket, ezeket a házi praktikákat mindenképp kerüljük: drogériákban kaphatók olyan kivételes mosógéptisztító folyadékok, amiket konkrétan a készülékekben lerakódó szennyeződésekre, vízkőre fejlesztettek ki és teszteltek.

Vegyük elő a használt fogkefénket

Ugyancsak jelentős a mosószeradagolót rendszeresen kivenni és átmosni, mivel temérdek kórokozó és szennyeződés telepedhet meg rajta, ami azon túl, hogy kellemetlen szagúvá teheti a ruháinkat, egészségügyi kockázatot is hordoz. (Ugyanígy célszerű nyitva tartani a mosógép ajtaját használat után, hogy megelőzzük a dohosodást.) Amíg szárad az adagoló, egy kisebb fejű mosogatókefével ajánlott a fiók helyét is áttakarítani, ezt követően kitörölni. Ugyancsak elengedhetetlen a mosógép szűrőjének rendszeres tisztítása – ez jellemzően az elöltöltős mosógép ajtaja alatt, jobb oldalon felfedezhető. Mielőtt a kis bejárat mögött elhelyezett csőből kiengednénk a vizet, helyezzünk alá egy tálat vagy lavórt. Amint a víz távozott, tekerjük ki a szűrőt és egy kefével tisztítsuk meg. Egy már nem használt fogkefével mindazonáltal a szűrőnyíláshoz is hozzáférhetünk, melyet ugyancsak ajánlott tisztára sikálni.