Mentett parlagi sasokat engednek vissza a szabadba

Mentett parlagi sasokat engednek vissza a szabadba

Természetvédelmi kooperáció eredményeként egy öreg és egy fiatal mentett parlagi sast engednek szabadon november 6-án a Jászberényi Sasközpontból – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) sajtótájékoztatóján.

A fiatal sast lakossági bejelentés alapján találták Somogyvámos közelében, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz (BFNPI) került. A madáron nem volt nyoma sérülésnek, de vitathatatlanul mérgezéses tüneteket mutatott, ezáltal haladéktalanul a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) állatorvosához vitték. A kezelésre jól reagált, teljesen felépült, ebben a pillanatban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) tulajdonában álló Jászberényi Sasközpontban várja, hogy újra szabad legyen.

Az idősebb madarat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által koordinált parlagisas-védelmi projekt, a PannonEagle LIFE egyik partnerszervezete, a Szerb Madártani Egyesület (BPSSS) munkatársa találta meg Orosháza közelében röpképtelen állapotban, legyengülve. A Szegedi Vadasparkban az ideális állatorvosi ellátásnak és gondozásnak betudhatóan felépült és a Sasközpontba került. Mindkét felgyógyult madarat innen engedik szabadon.

A sasokat műholdas jeladóval látják el a mesterek annak érdekében, hogy a természetbe történő visszailleszkedésük is nyomon követhető legyen. Viselkedésük megismerése visszaigazolhatja az állatorvosi kezelések és a visszavadítási gyakorlat eredményességét, tetejébe alkalmat kínál az olyan nem természetes pusztulási okok megismerésére és kivizsgálására, mint az illegális mérgezés vagy az áramütés.

mti