Megújult Bánkúton a síklub turistaháza

Megújult Bánkúton a síklub turistaháza

Jelentős, több mint 46 millió forintos kormányzati beruházással újult meg a Bükkben a Bánkúti Sí Klub turistaháza, a pénzből egy hótaposógépet is vásároltak.

A létesítmény átadásán Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos azt mondta: a kormányzat célja, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb európai országok közzé tartozzon. Mint mondta: az élhetőségbe nagyon sok minden beletartozik, az is, hogy mindennapjainkat hogyan éljük, a szabadnapjainkat hogyan töltjük, a megfelelő feltételeket ehhez meg kell teremteni, ezek közzé tartoznak a turistaházak is.

Hozzátette: 2010 óta több mint százhúsz turistaház újult meg az országban, ezekre most már sokkal inkább a szép, tiszta, nagy fürdőszobás apartmanok a jellemzők, ahová szívesen mennek a turisták, a kirándulók.

Révész Máriusz azt is mondta: Bánkút ennek és a következő beruházásoknak köszönhetően „fantasztikus” síparadicsommá válhat.

Az ország arra törekszik, hogy versenyképes legyen Szlovákia és Ausztria turistaházaival. Bánkút feliratkozott erre a listára – mondta.

Az átadáson – amelyen jelen volt Hubay György és Csöbör Katalin Miskolc két fideszes országgyűlési képviselője – Gramantik Csaba, a síklub elnöke elmondta: 1919. decemberében a Magyar Természetjáró Egylet felvidéki osztályainak kongresszusán, Pallavicini Alfonz Károly őrgróf átengedett 1045 négyszögöl területet turistamenedékház építésének céljára a Diósgyőri Egyesületnek, a turistaforgalom és a télisportok beindulása ekkor kezdődött a Bükk-fennsíkon.

Bánkúton Miskolc és Eger közelsége, valamint a magyar viszonylatban kiválónak mondható hóviszonyok miatt, igen élénk télisportbázis alakult ki.

Az épület mostani átalakításával, felújításával négy saját fürdővel rendelkező, igényesen bútorozott szobát alakítottak ki húsz vendégnek, az elavult gépészeti és villamos hálózatot lecserélték, a tetőszerkezetet és a sérült homlokzatot felújították, a téli szezonban megnövekedett vendégforgalom kiszolgálása érdekében külső büfét is létesítettek.

A sípályák „hóminősége” is megváltozik a következő idényre, a projekt keretében egy korszerű, Prinoth Leitwolf típusú hótaposógépet is vásároltak. A vendégéjszakák tekintetében kimagasló növekedésre számít a síklub.

mti, fotó: Vajda János