Megszakítja az együttműködést a kardszárnyú delfineket tartó parkokkal egy neves brit utazási iroda

Megszakítja az együttműködést a kardszárnyú delfineket tartó parkokkal egy neves brit utazási iroda

A Thomas Cook brit utazásszervező társaság jövő nyártól nem ajánl jegyeket olyan élményparkokba, amelyek kardszárnyú delfint tartanak fogságban, mivel használói több mint 90 százalékának kardinális az állatok jóléte.

A két érintett intézmény a floridai SeaWorld delfinárium és a Tenerifén funkcionáló Loro Parque állatkert – írta a BBC News.

„Nem volt könnyed döntés” – mondta Peter Fankhauser, a társaság vezetője a lépés bejelentésekor. Blogbejegyzésében Fankhauser elismerte, hogy mindkét park megfelel az orkák tartására vonatkozó előírásoknak és komoly fejlesztéseket is végeztek, ám mindettől függetlenül, jövő nyártól a Thomas Cooknál egyetlen olyan intézménybe sem lehet ezután belépőjegyet venni, amely kardszárnyú delfint tart fogságban.

Fankhauser alapján az elmúlt 18 hónapban tömérdek szakértővel egyeztettek, és megvizsgálták a releváns akadémiai bizonyítékokat is. Az ügyfeleik részéről érkezett visszajelzések alapján ellenben az rajzolódott ki, hogy a vásárlóik több mint 90 százaléka részére jelentős tényező, hogy utazási irodájuk komolyan foglalkozzon az állatok jólétének ügyével.

A SeaWorld többé nem szaporítja fogságban élő orkáit, de a parkjaiban élő példányokat megtartja. A vállalat közleményében azt írta, hogy parkjait „már több millióan keresték fel Nagy-Britanniából”, és még mindig várják a szigetország lakóit.

„Első kézből láthatják azt a fantasztikus odafigyelést, amellyel minden állatunkat gondozzuk, azonkívül megismerhetik azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a faj vadon élő példányainak megóvása érdekében teszünk” – húzta alá a társaság.

A delfinek és egyéb állatok mulattató célú fogva tartása miatti kritikus hangok akkor erősödtek meg, mikor is 2013-ban bemutatták a Blackfish – Egy kardszárnyú delfin története című dokumentumfilmet, amelyiknek középpontjában Tilikum története állt. Az orlandói SeaWorld delfinje 2010-ben a nézők szeme láttára rántotta magával a medencébe és ölte meg idomárát, Dawn Brancheau-t a Dine with Shamu című show végén.

A SeaWorld látogatószáma megcsappant, ugyanakkor a park „manipulatívnak” nevezte a dokumentumfilmet.

A Thomas Cook előző évben 49 állatkert tekintetében vizsgálta meg, hogy azok megfelelnek-e az állatok jólétére vonatkozó irányelveinek, amelyeket az angol utazási irodák szövetségének (ABTA) előírásaira építve hangoztatta meg. A vizsgált intézmények közül 29 nem felelt meg, így a cég megszakította velük az együttműködést.

MTI