Megnyílt az Élő magyar festészet 2018 elnevezésű kiállítás Egerben

Megnyílt az Élő magyar festészet 2018 elnevezésű kiállítás Egerben

Megnyílt Egerben a Magyar festészet napja fő rendezvénye: az Élő magyar festészet 2018 című meghívásos kiállítás, melynek alkotásai – három festőgeneráció munkái – áttekintést adnak a jelenkori magyar festészetről.

Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főosztályvezetője köszöntőjében kiemelte: 17. alkalommal rendezik meg a festészet ünnepének számító Magyar festészet napja központi rendezvényét.

A rendezvénynek ezúttal otthont adó Eger méltó színtér, tudniillik egyházi és kulturális központként komoly szokásokkal ellátott a művészetpártolás kapcsán és a település ma is hűséges e tradícióihoz – nyilatkozott.

A Kepes Intézetben egy hónapon keresztül megfigyelhető bemutató a magyar festők három nemzedékének munkáiból ad keresztmetszetet, vendégei egyidejűleg találkozhatnak a régi és új, a szakrális és a világi művészettel – tette hozzá.

A találkozón Verebes György, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke azt mondta el: az Élő magyar festészet 2018 elnevezésű kiállítás életre hívása ugyanolyan csapatmunka, mint amilyen a kiállított alkotások összessége.

Visszaemlékezett: évtizedekkel ezelőtt sokan temették a tradicionális művészeti ágakat, köztük a festészetet, mondván, hogy azok avíttak és idejét múltak. Ám a most közszemlére tett művek is hűen tükrözik, hogy a magyar festészet „köszöni szépen, jól van, él és virul és átjár mindannyiunkat” – mondta. Habis László (Fidesz-KDNP), Eger polgármestere a megnyitón nyomatékosította: a településben az elmúlt évszázadokban létrejött értékek ma is hatnak és a jövőbe mutatnak. A bemutató helyszínét évszázados barokk házak veszik körül, maga a Kepes Intézet mindazonáltal nem kizárólagosan Kepes György alkotói hagyatékának gondozója, de a helyi művészeti képzés meghatározó létesítménye, egyben az építészet és a település újjászületésének szimbóluma.

Szólt arról is: szeretnék elérni, hogy kormányzati segítséggel az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023. címre pályázó hat magyar település minden egyes darabja, köztük Eger is hozzájárulhasson egy-egy programelemmel a leendő győztes bemutatkozásához. Ennek az összefogásnak betudhatóan 2023. a magyar kultúra éve lehetne Európában, mely azt üzenné a kontinens egészének, hogy a résztvevő települések összese egy korszerűen gondolkodó Magyarország élő, pezsgő, a művészet felé alázattal és nyitottsággal forduló helysége – húzta alá.

A tárlatmegnyitón az Emmi életműdíját Orosz János fstőművész, miközben a Magyar Művészeti Akadémia díját Szilágyi János kaphatta meg. A fiatalon elhalálozott nagybányai festőtehetségről elnevezett Maticska Jenő-díjban Czene Márta részesült, Eger település díját ugyanakkor Nádas Alexandra kapta.

MTI, Fotó: Komka Péter