Megnyílt a Puskás Ferenc Stadion Látogatóközpontja

Megnyílt a Puskás Ferenc Stadion Látogatóközpontja

Megnyílt az épülő Puskás Ferenc Stadion Látogatóközpontja.

Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár, kormánybiztos az ünnepségen kijelentette, némely motívumok megtartásával tisztelegni kell a régi Népstadion előtt, ugyanakkor a 2019 végére elkészülő aréna jóval több lesz egy stadionnál, mivel igazi 21. századi rendezvény- és élményközpontként is üzemel ezután. Egyben Magyarország legnagyobb középülete lesz.

Közölte még, a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság négy mérkőzését követően remélhetőleg már 2021-ben Bajnokok Ligája vagy Európa Liga-döntőnek adhat otthont a 67 ezres létesítmény.

Az államtitkár kifejtette, a beruházás száz százalékban magyar, több korábbi építkezéssel ellentétben a tervezéstől a kivitelezésig csak hazai mesterek dolgoznak rajta. A munkálatokban összesen 10 ezren vesznek részt. A koncerteken 60-80 ezren lehetnek jelen, és az aréna magában foglal ezután egy kétezer fős konferenciaközpontot is.

Tarlós István főpolgármester beszédében visszatekintett az 1953-ban átadott Népstadion történetére, kiemelve, hogy az első gólt Kocsis Sándor rúgta a kapuba, és jó néhány felejthetetlen futballmeccs mellett a mesés létesítményben rendezték az 1955-ös kosárlabda Európa-bajnokságot, ott celebrált misét II. János Pál pápa, amellett koncertezett a Rolling Stones. Felidézte azt, hogy az utolsó teltházas labdarúgó-mérkőzés 2000-ben a magyar-olasz volt, aztán az elavult arénát 2016-ban kezdték el lebontani.

A látogatóközpontban, ahova díjmentes a belépés, például korszerű megoldásokkal szemléltetik a stadion történetét, és interaktív módon már most szemlélhető, hogy milyen lesz a korszerű aréna. A látogatóközpontban 3D-t és virtuális valóságot használó technikákkal bárki kipróbálhatja és átélheti, hogy milyen akár 400 méteres magasságból megnézni a készülő létesítményt, de akár egy koncertszínpadon, képzeletbeli sztárrá változva is letekinthet a közönségre. A érdeklődőket egy olyan rendhagyó 3D kép is várja, amelyen virtuálisan lehet átlépni a régi Népstadionból a korszerű élményarénába. Aki mindazonáltal a ebben a pillanatban is zajló építkezésre akarna benézni, egy sajátos optikán át láthat be a kerítések mögé.

Az interaktív élményközpontban szokatlan bemutatón mutatják be a névadó Puskás Ferenc pályafutásának meghatározó relikviáit, s egy hatalmas futball-labdában felszerelt „Puskás-szentélyben” lehet megismerni a magyar labdarúgás mesés alakjának történetét.

A Látogatóközpont a Papp László A főváros Sportaréna melletti épületben, közel 500 négyzetméteres alapterületen, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum felső szintjén várja látogatóit keddtől vasárnapig 10 és 17 óra közt. A Sportmúzeum az első szinten még mindig üzemel.

mti, Fotó: Balogh Zoltán