Megkerülhetetlen a dolgok internete a vállalkozások alapján

Megkerülhetetlen a dolgok internete a vállalkozások alapján

Megkerülhetetlen a dolgok internete a szervezetek alapján: a cégeknek immáron nagyjából egyharmada használja, a használók 70 százaléka jutott túl a kísérleti szakaszon, akiknek a 95 százaléka már látja a technológiába történő befektetés előnyeit, ezáltal az IoT (Internet of Things – a dolgok internete: a világhálóra csatlakozó nagy tudású használati berendezések kapcsolódása) egyre ismertebb megoldássá válik – derül ki a Vodafone legfrissebb IoT-Barométer kutatásából.

A kutatás alatt a távközlési szolgáltató 1758 vállalkozás adatait gyűjtötte össze az egész világon. Az IoT-ot használó vállalkozások 74 százaléka alapján a kimaradó versenytársak öt éven belül lemaradnak.

A tanulmány alapján az IoT mérettől és ágazattól függetlenül hatással van a vállalkozásokra. A modern műszaki megoldást alkalmazó vállalkozások 60 százaléka egyetért abban, hogy az IoT vagy már teljesen felbomlasztotta az iparágát, vagy ha még nem, akkor ez az későbbi 5 évben be fog következni. A vállalkozások 84 százaléka az IoT iránti bizalom erősödéséről számol be, és 83 százalékuk a felhasználásának bővítését tervezi, hogy minden előnyét ki tudja használni.

Az alkalmazók 76 százaléka alapján az IoT létfontosságú, 8 százalékuk állítja, hogy egész üzletmenetük ettől függ.

Stefano Gastaut, a Vodafone Business IoT területért felelős igazgatója a közleményben kijelentette: az mindinkább digitalizált világban az IoT központi szerepet játszik a kereskedelmi sikerben, ugyanis az alkalmazók 72 százaléka alapján a digitális átalakulás képtelenség nélküle. A korszerű, 5G hálózati modern műszaki megoldás tovább fogja növelni az IoT teljesítményét. Az alkalmazók több mint fele tervezi az 5G használatát, amely nagyobb adatátviteli sebességet, megbízhatóságot, és nullához közeli késleltetést fog kínálni.

Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese a felmérésről hangoztatta: az eredményekből jól látszik, hogy a vállalkozások évről évre növelik befektetéseiket az IoT-be, és fejlettebb megoldásokat alkalmaznak. A Vodafone Magyarországon is fokozottan odafigyel az IoT fejlesztésekre: még mindig felettes státuszban van az IoT kapcsolatok számát nézve, az IDC kutatása alapján minden M² M SIM-kártya 39 százalékát 2018-ban a Vodafone biztosította. Magyarországon a Vodafone IoT összeköttetései megtalálhatók példának okáért a pénztárgépekben, a PoS-terminálokban, az ATM-ekben, a tömegközlekedési eszközökben és információs rendszerekben, használják energiamenedzsmentre és megelőző karbantartásra, ugyanakkor támogatják jó néhány nagy logisztikai, biztonságtechnikai, illetve egyéb társaság hatékony üzemelését.

mti