Megint várja az érdeklődőket a pompeji ásatások egyik legjobb kinézettel rendelkező villája

Megint várja az érdeklődőket a pompeji ásatások egyik legjobb kinézettel rendelkező villája

Húsz év után újranyitotta kapuit az úgynevezett Vettius-ház, melyet a restaurálás után Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter avatott fel Pompeji régészeti parkjában.

A Vettius fivérek háza maradt fenn a legjobb állapotban a 79-es vulkánkitörésben elpusztult település villái közt. Az egyik legjobb kinézettel rendelkező és leglátogatottabb épületként tartják számon; elsődlegesen a mitológiai és erotikus témájú freskói folytán neves.

A villa több helyreállításon esett át, utoljára a kilencvenes években, az időszerű restaurálás 2002-ben indult, ezután megakadt és 2016-ban folytatódott.

Gabriel Zuchtriegel, a pompeji régészeti park igazgatója az utóbbi évtizedek egyik hatalmas régészeti kihívásának nevezte a Vettius-ház újjászületését.

Az igazgató a vatikáni Sixtus-kápolna szépségéhez hasonlította a Vettius-házat. Hangoztatta, hogy a restaurálásban nemcsak régészek, hanem építészek és kertészek is részt vettek. Ennek esetén eltávolították azt a viaszréteget, mellyel befedték a freskókat egy régebbi beavatkozás esetén, mindent összevetve több ezelőtt nem érzékelhető apró részlet került felszínre. A házat a korábbiakhoz képest sokkal könnyebb tetőszerkezettel látták el, és földrengésállóvá tették. Külön figyelmet fordítottak a belső udvarok és kertek helyreállítására, példaként a szökőkutak újbóli működtetésével.

A házat a Krisztus előtti második században Aulus Vettius Restitutus és fivére, Aulus Vettius Conviva építtette. A testvérek felszabadult rabszolgák voltak, akik borkereskedelemből gazdagodtak meg. A több mint ezer négyzetméteres villa gazdagságukat volt hivatott hirdetni. A villa egyik részét erotikus freskók díszítik, és az egyiken olvasható felirat arra enged következtetni, hogy a házban a nők prostituáltként dolgoztak.

A villát az 1800-as évek legvégén ásták ki.

mti