Még nagyobb a tét a Samsung és az EdisonKids 2023-as programjában

Még nagyobb a tét a Samsung és az EdisonKids 2023-as programjában

Jövőtervezésre és találékony problémamegoldásra invitálja a Samsung és az EdisonKids a hazai fiatalokat. Az idén harmadik alkalommal induló kihívás egy lehengerlő alkalom arra, hogy a tanulók a tanáraikkal és elismert mesterek összefogva olyan közösségi teret, alkotóműhelyt hozzanak létre, ahol egymást inspirálva szövetségben gondolkodhatnak olyan megoldásokon, amelyek előnyösen fejtik ki hatásukat mindannyiunk életére. A Megoldások a holnapért indítvány nem kizárólag motiváló közösséget és páratlan képzést nyújt: a nyertes tanulók, oktatók, továbbá iskoláik összesen 6 millió forint értékben nyerhetnek Samsung konstrukciókat.

Az EdisonKids és a Samsung idén január és június közt az állam leginkább előremutató ötleteit keresi, amelyek a jelen kérdéseire a jövő megoldásaival válaszolnak. A Megoldások a holnapért kihívásra a tudomány, modern műszaki megoldás iránt érdeklődő, illetve a társadalom jobbá tételéért aktívan tenni vágyó 12 és 18 év közti tanulók jelentkezhetnek. A 2-6 fős csapatok egy tanáruk bevonásával február 20-ig nevezhetnek egy kétperces bemutatkozó videóval, ahol a problémafelvetést és a megoldási javaslatukat prezentálják fenntarthatóság, a jövő oktatása vagy a közösség kategóriában. A Megoldások a holnapért több mint egy verseny, a programban jövő feltalálói neves mesterekkel egyesült erővel fejleszthetik jövőformáló ötleteiket és bővíthetik jövőtervezői eszköztárukat. A résztvevők ugyanakkor, hogy a 21. században elengedhetetlen készségeket sajátíthatnak el, ráérezhetnek arra is, hogy mekkora erő rejlik az inspiráló közösségben, együttműködésben és a csapatmunkában.

Az ötven kiválasztott csapat szakértői támogatással indul el a jövőtervezés útján. Online közösségi tanulási platformon csatlakozhatnak az modernizált workshopokhoz, ahol megismerkedhetnek a design thinking módszertannal és a strukturálatlan problémák megoldási lehetőségeivel, melyeket a későbbi tanulmányaik, munkájuk alatt is alkalmazni tudnak. A Megoldások a holnapért program célja, hogy a résztvevő fiatalok, oktatóik és a mentorok közösen járják végig a jövőtervezés minden lépcsőfokát és együtt dolgozzák ki a legjobb megoldást az továbbfejlesztett felvetésekre. Az együttműködésben roppant módon meghatározó az EdisonTanárok funkciója, így a program alatt ők az együttes workshopokon felül magán mentorálásban, facilitációs képzésben részesülnek.

A nyolc középdöntős csapat újabb képzéseken dolgozhat tovább ötletének megvalósítási módján, ahol már a szakmai és Samsung mentorok is támogatják őket a visszajelzéseikkel, iránymutatásukkal. A döntő előtt ugyanakkor egy prezentációs tréning is támogatja a résztvevőket, mivelhogy a három nyertes csapat 6 millió forint összértékben válogathat a Samsung eszközeiből, hogy saját és iskolája eszközparkját gyarapítsa.

A tavalyi fordulót a GITegylet nyerte. A csapat az otthon porosodó, szükségtelen eszközök újrahasznosítását segítő online piactérkoncepciót alkotott, amely egyben fenntartható projektek finanszírozását is segítheti. A 2022-es év hazai győztes pályázói továbbá a komposztáláskor keletkező hő energetikai hasznosítására és a szexuális edukáció megreformálására tettek javaslatokat. Az elmúlt két évben összesen 401 diák és 100 tanár volt ott 97 iskolából az állam heterogén pontjairól. A program alumni tábora is egyre bővül, a csapatok egy része rutinos nevező, már nem első alkalommal jelentkezik a kihívásra. A Samsung internacionális sikereket elért Solve for Tomorrow kihívására épülő programot 2021-ben indították első alkalommal Magyarországon. A indítvány hamar nagy népszerűségre tett szert itthon is, a hazai kihívás 2022 nyarán kiérdemelte az EffekTeam 2030 első díját a Jövő gazdasága kategóriában.

A csapatmunka, a kreativitás, a vállalkozószellem, és még sok-sok 21. századi kompetencia kap főszerepet a Megoldások a holnapért programban. Csupa olyan kompetencia, melynek támogatásával nemcsak helyt állhatunk egy sebesen változó jövőben, hanem formálhatjuk is azt. Kíváncsian várjuk, hogy a mai fiatalok hogyan látják a jövő kihívásait és milyen megoldási javaslatokkal készülnek. Az előző években azt tapasztaltuk, mi legalább annyit tanulunk a csapatoktól, mint ők tőlünk, és ez nekünk is óriási benyomás” – közölte Veres Rita, az Edisonplatform vezetője.

Megoldások a holnapért képzéseinek megújulása és állandó fejlesztése nagy részben a programban résztvevő szakembereknek köszönhető. A mentorok és szakmai vezetők jelenlétükkel és támogatásukkal a jövőbe kalauzolják a versenybe szálló csapatokat. A már megszokott névsor mellett a nevezőket idén Biás Csongor a Startup Hungary alapítója és Pánczél Róbert matematikatanár, a JátékMatek alapítója is támogatja.

A koncepciókat eredetiség, megalapozottság, megvalósíthatóság és csapatszellem alapján bírálja a zsűri, amelyiknek elnöke, és egyben a indítvány fővédnöke, idén is Dr. Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute vezetője. A újabb tagok mindazonáltal a pályázatban kiírt kategóriákat képviselő jeles mesterek. A döntésben részt vesz a digitális tanítás területéről érkező Forgács-Fábián Sára, az Amigos a gyerekekért alapítvány megálmodója, a fenntarthatósági kategóriában tevékenykedő Tomaj Zsófia, a Future Potato alapítója és Wettstein Albert a Munch.hu egyik alapítója, a közösségi területet mindazonáltal Stumpf Kata, a Konnekt egyesület társalapítója és Dóczi Attila (Tanulom Magam Attis) képviselik. A csapathoz Balogh Csaba, a HVG technológiai rovatának vezetője, Veres Rita, az Edisonplatform vezetője, Kunos Balázs, a Samsung Magyarország alelnöke mellett Balogh Petya, a Baconsult alapítója idén is csatlakozik.

„A jövő vállalataként elkötelezettek vagyunk azonkívül, hogy a következő generáció felkészüljön a modern műszaki megoldás által vezérelt jövőre. Törekszünk arra, hogy támogassuk a fiatalokat ötletes problémamegoldásban annak érdekében, hogy felfedezéseikkel mindenki részére jobb jövőt építsenek – hangoztatta Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője. – A stratégiai gondolkodás, a fenntarthatósági szemlélet elsajátítása és a konstruktív problémamegoldás mind olyan képességek, amelyek elengedhetetlenek a szakadatlan változó világban való érvényesüléshez. A kihívás esetén eltökélt szándékunk olyan, igazán hasznos, megszakítás nélkül bővíthető mentális és fizikai eszköztárat biztosítani a programban résztvevőknek, amellyel most és az elkövetkezendő időszakokban is el tudnak igazodni a modern műszaki megoldást origóba állító világban.”