Már több mint 100 helyen elérhető a Mol Bubi kerékpár

Már több mint 100 helyen elérhető a Mol Bubi kerékpár

Átadták a századik Mol Bubi állomást csütörtökön a III. kerületi Kolosy téren, ezzel egyesült erővel újabb két tucat dokkoló is elérhetővé válik, ezáltal 12 kerületben 112 gyűjtőponton vehető igénybe a fővárosban a közösségi kerékpáros-hálózat, 1270 kerékpárral.

Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Center (BKK) vezérigazgatója az ünnepélyes átadáson azt nyomatékosította, hogy a Mol Bubi nem hagyományos kerékpárbérlő rendszer, hanem „összekapcsoló közlekedési mód”, amely „közlekedési láncban” kezdi el gondolkodtatni az embert. Teszi ezt úgy, hogy alternatívát, döntési lehetőséget ad az autózás és a közösségi közlekedés mellett.

Kijelentette még: ezzel kezdődik az „okos település” a BKK részére, mivel biztonságos és fenntartható, környezetbarát közlekedési módról van szó. Megemlítette, hogy az elmúlt két évben összesen hat balesetben voltak érintettek a Mol Bubi felhasználói, de ezek egyike sem járt súlyos sérüléssel.

A statisztikákból kiemelte, hogy a rendszer üzembe állítása, 2014 szeptembere óta csaknem kétmillió bérlést regisztráltak, az átlagos bérlési idő 15 perc. A kiosztott háttéranyag alapján a leginkább közkedvelt a Jászai Mari téri, az Erzsébet téri, a Kálvin téri, a Fővám téri, a Városháza parki és a Szent Gellért téri állomás.

A következő évi fejlesztésekkel kapcsolatban hangoztatta, 2017-ben és 2018-ban is folytatódik a korszerű állomások telepítése, és szeretnék elérni, hogy a Mol Bubi az e-jegyrendszerbe teljesen integrálódjon, és átjárható fizetési és szolgáltatási rendszer legyen.

Szollár Domonkos, a Mol-csoport kommunikációs igazgatója azt mondta, két éve nem sokan bíztak a Mol Bubi hálózatban, de az elmúlt időszak erre rácáfolt. Nyomatékosította, hogy hatalmas módok vannak a közlekedés fejlesztésében, ebben a társaságnak meghatározó funkciója lehet, a Mol Bubi mellett egyebek közt közösségi autóbérlési rendszerben is részt kívánnak venni.

A cégcsoport tervei alapján 2030-ra az éves árbevétel harminc százaléka keletkezhet a kiskereskedelemből, mobilitási szolgáltatásokból, modern üzletágakból.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP), a III. kerület polgármestere üdvözölte, hogy a Mol Bubi állomások már Óbuda-Békásmegyeren is megjelennek, ezzel felkerült a kerület a település turisztikai térképére. Kiemelte amellett, hogy az elmúlt időszakban több kerékpárosbarát fejlesztés is történt, egyebek közt saját kerékpárbérlő rendszert alakítottak ki, az önkormányzat többször kiérdemelte a kerékpárosbarát hivatal címet és kerékpáros koncepciót is készítettek.

mti