Magyarok kápráztatnak Prágában

Magyarok kápráztatnak Prágában

Művészeti fényinstallációk fogják díszíteni a cseh fővárost csütörtöktől vasárnapig minden éjjel. A Signal elnevezésű fényfesztivált másodszor tartják meg a cseh fővárosban.

Magyarok niytják meg a fények fesztiválját, mely során a művészeti fényinstallációk számos érdekes épületen, utcákon, tereken, parkokban, sőt a Moldva folyón és néhány hídon is láthatóak lesznek. Tavaly több mint 250 ezren nézték meg, idén a rendezők legalább 350 ezer látogatóval számolnak.

Az ünnepi megnyitót csütörtök este tartják, amikor a magyar MaxIn10sity csoport az Óvárosi téren lévő Kinsky-palota homlokzatán mutatja be alkotásait.

Magyarok kápráztatnak Prágában
A bukaresti parlament korábbi fényinstallációjának részlete

“A MaxIn10sity csoport viszonylag újnak számít, de nagy hírnevet szerzett magának azzal, ahogy Bukarestben a világ egyik legnagyobb épületét, a Nicolae Ceausescu volt kommunista vezér által építtetett Népek Háza palotát megvilágította” – mondta Martin Posta, a Signal fesztivál igazgatója.

Az érdeklődők a négy éjszaka folyamán megtekinthetik például az ausztrál Electric Canvas csoport alkotásait. Ez a csoport a múltban több ízben is megvilágította a sydney-i operaház épületét. A fényinstallációk egy része interaktív lesz.

A fesztivál iránt megnyilvánuló nagy érdeklődés a szervezőket is meglepte. “Tavaly, az első évben 60 csoport vagy egyén mutatkozott be, döntően csehek. Az idén 450-en jelentkeztek, közülük fele külföldről érkezett Prágába” – közölte Pavel Sedlák rendező újságírókkal.

A négynapos rendezvény részletes programját a www.signalfestival.com weblapon találják meg az érdeklődők.

(forrás: hir24.hu)