Magánadományból állítanak köztéri szobrot Nagykanizsán

Magánadományból állítanak köztéri szobrot Nagykanizsán

Magánadományból, egy helyi vállalkozó felajánlásaként állítanak köztéri szobrot Nagykanizsán az egykori kereskedővárosi múltra és a település lányaira, asszonyaira emlékezve.

A település közgyűlése elfogadta azt az előterjesztést, aminek értelmében a egy-két éve sétálóutcává formált, de még felújítás előtt álló Ady utca főtér felőli végén helyezik ezután el a modern műalkotást. Sörös Rita kaposvári szobrászművész két beszélgető nőalakot idéző bronzszobra a járdaszinten áll ezután, a csipkézett ruhákon át ugyanakkor belülről világít is ezután.

A korszerű köztéri szobor ötletével 2013-ban állt elő első alkalommal a helyi városvédő egyesületnél Velenczei Ferenc és felesége, akik négymillió forintot szántak a megvalósításra. Mint a felajánlást tévő vállalkozó kijelentette: felesége 2014-ben elhalálozott, így amikor 2015-ben már a polgármesternél jelentkezett ajánlatával, már felesége emlékére is szánta a leendő szobrot. Közölte még: eredendően az volt a szándékuk, hogy a településben nyoma maradjon az egykor virágzó kereskedelmi életnek, ő maga és családja is kereskedelemmel foglalkozott és odafigyel, ez biztosította régóta a megélhetésüket.

A település közgyűlése által tárgyalt előterjesztés alapján a helyi művészeti tanács még 2015-ben megvizsgálta a szóba jöhető belvárosi helyszíneket, de csak jóval később született döntés arról, hogy az Ady utca főtérhez közelebbi végén helyezhetnék el a majdani szobrot. 2016 tavaszán a Kanizsa Kul-Túra Egyesület meghívásos pályázatot hirdetett, a felkért öt elismert szobrászművész közül négyen több makettet is benyújtottak, de sem a művészeti tanács, sem az donátor nem ajánlta megvalósításra egyik pályaművet sem, ezáltal a pályázat eredménytelennek bizonyult.

Az ötödik felkért alkotó, Sörös Rita szobrászművész ezt követően küldte el négy kompozíciójának makettjét, amiből kettőt a művészeti tanács is megvalósíthatónak tartott, ezekből a mecénás a 19. századi virágkort idéző mutatós hölgyeket választotta.

A két beszélgető nőalak, a kereskedőfeleségek ötnegyedes léptékű, posztamens nélküli bronzszobrok lesznek, amelyek körbejárható, érinthető közelségben állnak a járókelőkhöz. A művész elképzelése alapján a nők ruhájának áttört csipkézete a belülre rejtett lámpák jóvoltából sötétben világít ezután.

Velenczei Ferenc hangoztatta azt is: nagyjából tízmillió forintra tehető a szobor elkészítésének és felállításának költsége, amit az önkormányzattal aláírt kötelezettségvállalás alapján nyújt a munkákhoz. A szobor már készül, de ezután csak azt követően helyezik el az Ady utcán, ha megtörténik az útszakasz tervezett rekonstrukciója. Az önkormányzat határozata alapján ez 2018 végére gyanítható.

mti