Lélegeztetési centrum kezdte meg üzemelését az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben

Lélegeztetési centrum kezdte meg üzemelését az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben

Az országban mindent elsöprő, krónikus lélegeztetési centrum kezdte meg üzemelését az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben; az átadott új osztálynak helyet adó épületet 150 millió forintos kormányzati forrásból újították fel.

Kovács Gábor, az intézet irányítója a sajtótájékoztatón azt mondta, a tüdőgyógyászati ellátás legmagasabb szintjét képviselő országos intézet területén, önálló épületben, egyágyas szobákban, otthonos körülményeket teremtve tudják elhelyezni az eltérő betegségek folytán hosszú időn keresztül, akár éveken, évtizedeken át gépi lélegeztetésre szorulókat. A most átadott osztály mindazoknak a tartósan lélegeztetett betegeknek is hátteret nyújt, akiket otthon lélegeztetnek – tette hozzá a főigazgató-főorvos.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az átadáson azt mondta el, hogy a kórházkonszolidáció részeként 15 milliárd forintos keretre pályázhattak az intézmények. Ilyen lehetett példának okáért, ha egy beruházással a működésüket tudták olcsóbbá tenni, vagy a betegutakat újraszervezni.

A pulmonológiai intézet is pályázott, ennek révén tudták kialakítani a krónikus lélegeztetési osztályt – mondta az államtitkár.

Pénzes István, az osztály vezetője azt mondta el, hogy egyre több a légzési elégtelenséggel kórházba kerülő beteg, akiknek a lélegeztetés terápia, az életben maradás feltétele. Közölte, 10-12 ilyen osztályra lenne szükség országszerte.

mti